Cibulové čatní

25. listopadu 2016 v 18:51 | dáša |  Z kuchyně



Recept jsem objevila na počátku listopadu v Lidových novinách
pod názvem Cibulová marmeláda.

Z ingrediencí jsem se hned olízla a napsala manželovi sms, aby koupil červenou cibuli.

Potřebujete :

1 kg červené cibule
2 stroužky česneku
70 g olivového oleje
3 snítky tymiánu
1 hřebíček
1 bobkový list
7 lžic třtinového cukru ( nebo 7 lžic javorového nebo jiného sirupu)
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
250 ml vinného octa ( já jsem dala Balsamico a asi 200 ml )
500 ml portského vína - dala jsem níže uvedené červené víno na obrázku, a to půl flašky ze sedmičky vína.
Z tohoto množství jsem měla 640 ml marmelády - čatní.


Cibuli nakrájet na kolečka silná asi 4mm, česnek na plátky a
orestovat na olivovém ( nebo jiném ) oleji až zesklovatí a zavadne.
Přidat cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř a sůl a ještě chvíli restovat.
Pak stáhněte výkon a za občasného zamíchání vařte přibližně 30 minut,dokud
se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu.
Cibule bude v této fázi úplně měkká.



Přidáme víno a vinný ocet a vařte na střední výkon,
až vznikne sirupovitá šťáva.
Správnou konzistenci zjistíte tak, že uděláte na dně hrnce vařečkou
cestičku, měla by se pomalu uzavírat.
Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.

Hotový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a
příjemně pikantní chuť.
Pomalé vaření je hlavním klíčem k dokonalému výsledku
( přiznávám se, že mně to smrdělo octem a říkala jsem si,
že to asi půjde na kompost).
Servírovat se může hned nebo zavařit.

V lednici nezavařená vydrží 2 - 3 měsíce.

Já jsem nezavařovala a servírovala jsem čatní
asi po pěti dnech. Už nepáchlo octem a bylo výborné.





Hodí se k paštikám, sýru, masu.

Vypadá krásně a chutná výtečně.


Z jednoho kila cibule připravíte 700 ml čatní.


Dobrou chuť !

P.S. Udělám ještě 2 várky jako dárek pro dcery k Vánocům.
 


Komentáře

1 Zuzana Zuzana | 25. listopadu 2016 v 19:12 | Reagovat

Díky za recept:-) - cibulové čatní jsem jedla v restauraci ke grilované krkovici - bylo vynikající a tak ráda zkusím tvoji domácí variantu - hezký víkend. Zuzana

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 25. listopadu 2016 v 20:45 | Reagovat

To musí být lahůdka, Dáši, určitě by stála za vyzkoušení.
Děkuji za recept a přeji příjemný víkend. ☼ :-)

3 MarijaKes MarijaKes | Web | 26. listopadu 2016 v 7:10 | Reagovat

To jsem nikdy nedělala a ani nejedlá. Může to být pochoutka.

4 Jarka Jarka | Web | 26. listopadu 2016 v 8:44 | Reagovat

Podle použitých ingrediencí to dobrota být musí.
A ten nápad s jedlým dárkem, je výborný. :-P  :-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 15:24 | Reagovat

Určitě dobré, když v tom jsou samé dobroty. Ale raději bych to nejprve jedla a pak dělala. :-)

6 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. listopadu 2016 v 6:35 | Reagovat

Nikdy jsem nezkoušela dělat a vlastně ani nevím, zda jsem vůbec někdy ochutnala, ale vypadá to fakt lákavě. :-)

7 Janka Janka | Web | 29. listopadu 2016 v 12:30 | Reagovat

Tak to vůbec neznám. :-)

8 Ježurka Ježurka | Web | 29. listopadu 2016 v 13:13 | Reagovat

To tedy koukám, Dášenko, jak jsi neváhala ani chviličku - a vyplatilo se. Ty tvoje dcery se mají! :-)

9 Katka Katka | E-mail | Web | 29. listopadu 2016 v 21:15 | Reagovat

Už teď mám na něj chuť a vyrobit ho jako dárek....je bezva nápad.

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. prosince 2016 v 19:13 | Reagovat

Kde je cibule, tam je to určitě výborné. Docela bych to ráda zkusila,akorát naplynu se špatně "pomalu vaří" i při ztlumeném plameni.

11 dáša dáša | 1. prosince 2016 v 19:37 | Reagovat

[10]:A nemáš, Růži, litinovou plotýnku na hořáky ? My jsme na ní pekli i suché bramborové placky :-P

12 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. prosince 2016 v 22:03 | Reagovat

[11]: Mám, ale používám spíš rozptylovací "křížek", protože mám nádobí se silným dnem. I tak se  v něm rychle vaří. Také ráda vařím v tlakáči. Víš, ale sice bez cibule se podle mne a hlavně muže nedá vařit-on ji má rád ve všech podobách, ale mě často pálí žáha, když je něco přecibulováno. A ještě to víno k tomu, nevím. No jo, jsme už zvyklí na ten svůj jídelníček. Hodně zeleniny, masa trochu, příkrm různý.

13 Lucie Lucie | Web | 5. prosince 2016 v 12:25 | Reagovat

Recept už jsem kdysi viděla někde v časopise, také mě to zaujalo. Možná bych cibulové čatní mohla také připravit jako dárek k Vánocům do nějakých pěkných skleniček. :-) Díky za tip! Chtěla jsem se pustit do paštik, ale tohle bude možná trochu jednodušší. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama