Mošt

16. října 2015 v 10:41 | dauma |  Z kuchyně


Už třetí víkend jsme sbírali opadaná jablka.
Velký vítr je očesával rychleji než my.
I při sbírání se sypaly jablka na moji hlavu.

Na dvou menších stromech starých odrůd jsme už neviděli ani jedno jablko,
jen na Welthy zbyly tři.
A ty mám nejraději, jsou šťavnaté, nemouční,
ale musí se snít do třech měsíců.

Sbíraná jablka jsem roztřídila podle odrůd hned pod stromem do šesti beden.
Dobrá jsem vybrala na jídlo a na pečení,
zbytek na mošt, shnilá na kompost jsem házela do kolečka.

Ještěže mně koupil manžel v létě elektrický hrnec na zavařování,
protože jsem hodně zavařovala a když nebyl doma,
musela bych starý hrnec nosit se sklenicemi na ochlazení do vany. Sám hrnec byl těžký.
Nosila jsem si ho léta sama ( pokud nebyl manžel doma ),
ale po všech operacích očí a naposledy před třemi roky, kdy se mi odtrhla
celá sítnice a ještě se potrhala, nesmím sklánět hlavu dolů a
hlavně nesmím nosit více než tři kila.
Musím dělat pomalé pohyby ( to je pro mě to nejtěžší ),
např. sebrat něco z podlahy - musím pomalu dřepnout , sebrat a nahoru zase dát tíhu do kolen.
Když něco nesu, musím dávat sílu do rukou.
Pleju na kolenou nebo v sedě na zemi a hlavu mám vzpřímenou a dolů koukám jen očima.
Samozřejmě že jsem pomalejší a nestíhám tak jak dříve.
Ale oči jsou pro mě důležitější než rychle vyplet, zasadit či uklidit.




Manžel zajel s několika bednami jablek do moštárny
a dva celé dny jsem svařovala mošt na 80°C po 20 minutách.


Mošt jsem plnila do petek a mám jich naplněných několik desítek dvoulitrových.
Letos poprvé jsem potřela víčka rumem, ačkoli rum rádi nemáme.
Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží.

Nikdy jsem do moštu nedávala nic na trvanlivost a
vydržel do poloviny března.
Nemáme studený sklep, ale i tak si myslím, že vydržel dlouho.
Petky s moštem ukládám naležato.

Ať se vám všechno daří tak, jak si přejete a mějte se fanfárověÚžasný

dášaSmějící se

 


Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 16. října 2015 v 10:57 | Reagovat

Dáši, dávej na sebe pozor! ♥
Jablíčka máte krásná.
Když tolik zavařuješ, jistě se ti hrnec vyplatí. Neznám ho, protože už nic nezavařuji. Ale kdyby ano, tak bych si ho pořídila. Usnadní určitě hodně práci.
Měla jsem kdysi starý, pozinkovaný. Také jsem ho tahala ze sporáku, tak vím, co je to za dřinu.
Mošt jsme nikdy nedělali, protože nemáme své jabloně. Ale ochutnala jsem ho. Je výborný. :-) Lepší a zdravější než kupované.
Dáši, měj se sluníčkově a šetři se. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 16. října 2015 v 13:32 | Reagovat

Tak to máš Dášo, zásobu zdravého pitíčka na celou zimu! ;-)
Omezení kvůli očím máš veliká, ale je dobře, že jsi na sebe opatrná, oči jsou důležité a jak se říká - práce není zajíc, ta neuteče...

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 16. října 2015 v 13:38 | Reagovat

Máš práci radostnou, leč mnohou. Mám zavařovací hrnec na 14 sklenic 0.7 litru a po zavaření sklenice vyndávám na dřevěné podložky na vychladnutí. Tudíž nic netahám. Ale ty máš výborného pomocníka, jen kulím bulvy. Měj se fajn a šetři se ;-)

4 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 16. října 2015 v 14:42 | Reagovat

Dáši, to je dobře, že si dáváš pozor, oči jsou opravdu potřeba a myslím, že ti žádná práce neuteče....a i tak toho stíháš hodně, to se máte moc dobře, když máte zásobičky ;-)  :-)Já jabloň mám, ale zase nevím, že by tu někde moštovali a stejně mám rozbité auto :-( Dáši, přeji ti krásný víkend ;-)  :-)

5 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 16. října 2015 v 15:08 | Reagovat

To jsem nevěděla, že se tak dá prodloužit životnost moštu :-) jsi pilná jako včelička :-) Oči si opatruj :-)

6 Ježurka Ježurka | Web | 16. října 2015 v 16:52 | Reagovat

Dášenko, i když to nemáš jednoduché, tak jsi dobrá! S jablíčky do moštárny jezdil i syn, ani nevím, jestli letos pojedou. Ale mošt neměl chybu, taky jsme ochutnali! Tak opatrně a ať se daří! :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 16. října 2015 v 17:28 | Reagovat

Dášenko, letos jsme měli úrodu jablek docela malou. :-( Ale mošt máme moc rádi. :-P  :-)
Opatruj se!:-)

8 Hanka Hanka | E-mail | Web | 16. října 2015 v 18:22 | Reagovat

Dáši, buď opatrná, s jablky je spousta dřiny a letos se jich urodilo veliké množství!!!
Vím to podle toho, co je u přítelových rodičů, to jsou metráky jablek! Hrůza!!! O_O
Tedy jak kde, někdo říká, že má jablek málo.

Jablečný mošt je výborný, taky jsem ho dělávala. :-)

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. října 2015 v 22:35 | Reagovat

Elektrický hrnec na zavařování neznám, to jsem nikdy neslyšela. Moštíky musí být dobrá věc, já mám ráda i ten kupovaný. Dáši, opatruj se. :-)

10 abuněla abuněla | 17. října 2015 v 8:29 | Reagovat

Moštujeme každým rokem, doma, lis máme menší, opravovaný, prastarý.Zavařuji do velkých sklenic od okurek, zbytek dávám také do petek, když se přidá trochu nastrouhaného křenu- chuť se nemění, vydrží i rok.
Něco sušíme ve staré udírně, všechno se v zimě hodí.

11 dasatomaskova dasatomaskova | E-mail | Web | 17. října 2015 v 11:33 | Reagovat

Inspirace co s tolika jablíčky je super :-) Díky :-)

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. října 2015 v 17:01 | Reagovat

Dáši zrovna tak já používala starý dobrý hrnec na zavařování. Měla jsem obrovský, pak jsem si pořídila menší, to jak jsem zůstala sama s dětmi, ať se tak nenadřu. O_O Elektrický vůbec nevím, že existuje O_O  :-)paráda, kdybych ještě zavařovala, tak si jej taky pořídím. Moštovalo se ještě před pár lety u manželových rodičů. Já se zúčastnila sklízení jablek. Moc zdravím a držím palečky ať vám mošt dlouho vydrží - tedy stran zavařování, jinak si myslím, že půjde na dračku :-)

13 Radka Radka | E-mail | Web | 18. října 2015 v 0:14 | Reagovat

Mošty jsou zdravé, když jsem bydlela s ex v domku, sami jsme si jablka moštovali a co se nevypilo hned, mrazili jsme i s lahvemi.
S léty přicházejí různá omezení, ale pokud se s tím dá naučit žít, tak máme vyhráno. Dáši, přeji co nejpevnější zdraví :-)

14 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. října 2015 v 9:28 | Reagovat

Mošt mám moc ráda. U nás je jablek taky spousta, ale jen sušíme křížalky a pořád pořád koušeme čerstvá jablíčka. :-) A ty se opatruj ať si při vší tý práci ještě neublížíš. :-)

15 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:27 | Reagovat

[1]:Jarmilko, děkuji Ti za velice milý komentář :-)
Přeji Ti krásné podzimní dny - od pátku by mělo svítit slunko :-)

16 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:30 | Reagovat

[2]:Jaruško, já mockrát zapomenu v návalu práce, že se nesmím ohýbat a mít hlavu skloněnou :-( Pak hned děkuji nahoru, že je všechno v pořádku.
Měj se moc prima, Jaru :-)

17 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:41 | Reagovat

[3]:Já jsem tahal hrnec do vany ve které bylo složené staré prostěradlo a sklenice jsem sprchovala vodou od vlažné po studenou a pak je vytahovala 8-O Vodu z hrnce jsem  vylívala menším hrncem, no byla to dřina 8-O  :-| Do elektr. hrnce se vejde vedle sebe také 12 sklenic 0,75 l. Zrovna mám namočené sklenice a budu dělat mošt v nich. Je to rychlejší než nalévat do petek. Zjistila jsem, že po velkém letošním zavařování už mám málo sklenic této velikosti, vyštrachala jsem jich jen osm :-?  :-!  8-O A také to nemám, kam dávat :-?  8-O  :-(
Kitty, měj se hezky :-)

18 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:47 | Reagovat

[4]:Zdeni, máš krásnou dceru :-) Na fotce je Tvoje maminka a Ty?
Kdybys věděla, jak si to musím opakovat, co nesmím dělat kvůli očím a vzápětí zjistím, že při likvidaci pěťouru lezu po čtyřech. Upozorní mě na to tlak v očích.
Měj se fanfárově :-)  :-)  :-)

19 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:51 | Reagovat

[5]:Renatko, s rumem jsem to dělala poprvé :-?
Čtu všechny Tvé články, dovolenou jste měli perfektní, některé články jsou smutné, jsou to ty, které vystihují i mé pocity.
Měj se moc hezky :-)  :-)  :-)

20 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:55 | Reagovat

[6]:Libuško, zrovna dnes jdu za chvíli ( až odepíšu na komentáře ) jdu zavařovat další mošt. 8-O  :-( Už toho mám až po krk O_O  :-(
Nejraději máme úplně čerstvý mošt :-P
Libu, měj se krásně :-)  :-)  :-)

21 dáša dáša | 22. října 2015 v 13:58 | Reagovat

[7]:Eminko, vloni poprvé za devět let od koupi fary, jsme neměli jablka my. Letos je jich požehnaně :-)
Příští rok se vám urodí určitě přehlšel jablek, uvidíš :-)
Měj se parádně, snad už o víkendu bude slunečno :-)  :-)  :-)

22 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:03 | Reagovat

[8]:Hani, uděláte si nějaké křížaly ?
Mně mošt pomáhá v čištění střev :-)
Je výborný a zdravý, vozíme ho dětem, ovšem první ochutná velkou sklenici zeť :-D Oni si mošty kupují v Praze na farmářských trzích.
Hani, měj se moc fajn :-)  :-)  :-)

23 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:07 | Reagovat

[9]:Lotty, já jsem vůbec nevěděla, že taková vymoženost existuje ???  :D
No jo, jsem konzervativní :-? Někdy je to na škodu. Kupuji po bazarech a po nových výrobkách nepátrám :-?  :-D
Měj se moc prima :-)  :-)  :-)

24 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:12 | Reagovat

[10]:No vidíš, na ten křen jsem zapomněla O_O A pořád jsem si říkala, že mi něco chybí :-? Také máme i ten starý dřevěný lis, pak jsme mošt cedili přes plátýnko ( většinou plínka ). Ale teď jezdíme do moštárny, protože máme obrovské množství spadaných jablek.
Tvůj blog se mi líbí :-)
Děkuji Ti za komentář a měj se moc hezky :-)

25 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:17 | Reagovat

[11]:Dáši, zapomněla jsem dát do moštu křen, jak mi připomněla abuněla výše 8-O Dnes jdu zase zavařit mošt do kompotových sklenic. Vše je z padaných jablek. A také dělám křížaly :-P
Přeji Ti krásné dny :-)

26 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:24 | Reagovat

[12]:Maruško, to jsme se nadřely, že ? :-| O el. hrnci jsem také nevěděla, to se dozvěděl manžel na volejbale. A abych nemusela čekat na něho, aby hrnec odnesl zchladil kompoty, tak mně ho koupil :-)
Maruško, teď na podzim je hodně zeleniny a jablek, tak pěkně papej vitamínky a opatruj se :-)  :-)  :-)

27 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:29 | Reagovat

[13]:Radu, zamražovat mošt budu, až budeme ( doufám, že už brzy !!!!) bydlet na faře. Máme tam odpojený velký mrazák!!! :-(
Raduško, už je dobře ?
Opatruj se a přeji Ti samé pohodové dny :-)  :-)  :-) :-)

28 dáša dáša | 22. října 2015 v 14:33 | Reagovat

[14]:Helenko, já se chystám také sušit křížaly, máme je rádi :-P
Nyní jdu zase zavařit mošt :-!  :-|
Už mě to nebaví :-(
Helenko, Elinka je překrásná, je dobře, že pěkně papá :-D
Mějte se všichni pohádkově :D  :-)

29 Zdenka Zdenka | E-mail | 22. října 2015 v 19:07 | Reagovat

[18]:Dáši, všechny tři jsou krásné, jen nevím po kom :D  :D  :D No jo jsem to já a kousek mamky, ale ta už je v tom minulém článku :-D  :-D Ještě jednou ti připomínám dávej si na sebe pozor....Krásný večer ;-)  :-)

30 Kitty Kitty | E-mail | Web | 22. října 2015 v 20:58 | Reagovat

[17]: Po letošní nadúrodě všeho jsem taky naplnila VŠECHNY 0.7 sklenice. Teď už těžím z těch, které se zkazily ze zavařenin z minulých let. Je to bláznovství, ale co s nadúrodou. Příští rok zase pomrzne a nebude nic.
Musí to být otročina s moštem. Proto jsem se vždycky moštu ráda jednou napila a dost. Zavařovat neé. Nikdy nebylo tolik jablek, abychom moštovali :-P

31 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 22. října 2015 v 21:48 | Reagovat

Dáši, docela mne zaujalo, jaká opatření musíš kvůli sítnici podstupovat. Já mám rozpad sítnice od malička. byla jsem i osvobozena od tělocviku a můj táta se nesmírně bál, zda vydržím třetí porod. Nikdy jsem se při jakékoli práci neomezovala, co jsem se natahala těžkých břemen - hrnců. nábytku (malovala jsem doma sama) na zahradě také tahání těžkých břemen, spíš jsem si dávala pozor na záda. Když čtu, jak pleješ, jak se musíš opatrně shýbat a narovnávat je to pro mne docela děsivé. Já se připravuji na to, že bych mohla zůstat slepá, ale nedovedu si představit, že bych mohla takto pracovat na zahradě. To bych asi vzdala. Máš můj velký obdiv a samozřejmě i tvůj manžel. Asi ti hodně pomáhá. Moštu máte dost a zaujalo mě i to skladování v leže jako víno. Jsi šikovný hospodář.

32 Hanka Hanka | E-mail | Web | 22. října 2015 v 22:22 | Reagovat

[22]: Křížaly jsem dělávala, Dáši, teď už  ne.
Jablečný mošt je na pročištění vnitřností výborný, podle mě lepší, než burčák. ;-)
Taky se měj fajn, Dáši. :-)

33 Ajka Ajka | E-mail | Web | 23. října 2015 v 2:42 | Reagovat

Pááni, tomu říkám zásoba ;-)  :-)

34 Beallara Beallara | Web | 23. října 2015 v 6:56 | Reagovat

Skláním před Tebou, jak moc se musíš snažit a nevzdáváš to :-)  :-)  :-) , valná většina sebou flákne o gauč a rezignuje, nadává, jsi silná :-)
Dášenko, u každé sklenky si vychutnáš plody svého úsilí, přeju hodně pohody :-)  :-)  :-)

35 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. října 2015 v 14:13 | Reagovat

Dáši,máš zásobu zdravého pití na na celou zimu.
My máme jabloně ještě malé a jablíček poskrovnu,tak si o domácím moštu můžu nechat leda zdát :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama