Lehký letní nepečený dezert

8. srpna 2015 v 18:08 | dauma |  Z kuchyně
Tento recept asi všichni znáte. Ale co kdyby....
Ráda ho dělám v taková horka nebo během teplého podzimu, kdy se sbírají jablka pod stromy.

Množství přísad si každý určuje sám podle počtu strávníků a jejich apetitu.

My jsme žrouti.
Pro nás dva, myslím tím manžela a mě,:

Asi 3/4 kg jablek ( použilajsem letní jablka, tedy nejsou moc kyselá, přidala jsem trochu citr.šťávy )
2 vanilkové pudingy
Velký sáček piškotů ( no asi 10 piškotů snědl Jonášek a já šest z pytlíku )
5 lžiček moučkového cukru
voda

Okroužlala jsem jablka, nakrájela na osminky a přilila tolik vody, co jsem si myslela,
( Když dělám pudink, tak dávám na pytlík 3/4 l mléka. )
že bude dostačující na 2 pudinky - hrnek vody jsem si dala bokem, v něm jsem ve studené vodě rozpustila pudingy.
Jablka jsem povařila, úplně změkly, tak jsem jim ještě pomohla a trochu jsem je ještě poňahňala.
Vlila do kastrólu rozmíchaný puding se 4lžičkami cukru a skořicí a vařila dle návodu na pudingu ( prostě míchat, až se začne vařit a naskakovat bublinky, odtáhnu kastrol.

V tomto hrncijsem vařila jablka a byl skoro plný jablek a vody.
Vedle této mísy byly zvlášť ještě dvě větší misky.


Po skoro vychladnutí vzít misky ( já tedy 2 velké a zbytek do mísy z jenského skla ).
Vykladu je piškoty, jablka, piškoty, jablka atd.
Nahoře by měly být jablka ( nebo jiné ovoce - výborné jsou borůvky, mňam, fantazii se meze nekladou).
Mísu a misky jsem postavila do dřezu a napustila studenou vodu, aby lépe vychladly,
abych je mohla dát do ledničky.
Před konzumací smíchám studenou zakysanou smetanu s lžičkou cukru a dám na jabka.

Zchlazuje zevnitř, je osvěžující.






Dobrou chuť vám přejeme zatím jen my dva najezení, spokojení a Jonášek už spinká.

dáša a jonášek

( ten je chudáček celý zmožený - ždímám na něho houbu a roztírám po celém těle )
 


Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 8. srpna 2015 v 19:02 | Reagovat

Dášo, výborný dezert. :-) Vyzkouším, protože na pečení v troubě nemám náladu v tomhle hicu.
Přeji hezký večer a pohodovou neděli. :-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. srpna 2015 v 19:07 | Reagovat

Taky někdy vyzkouším, ale asi si to udělám bez těch piškotů, jen ten jablkový puding. A naházím do něj ještě nějaké ovoce. Díky za tip. :-)

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 8. srpna 2015 v 19:36 | Reagovat

Já asi taky jako Ruženka. Jen jablíčka a puding, oboje je dobrá volba. Souseda nám jich sem donesla padaných asi půl kybla :-)

4 Jarka Jarka | Web | 8. srpna 2015 v 20:55 | Reagovat

Koupím nějaká levná jablka a taky tento recept vyzkouším. Máme rádi sladké a stejně, jako Jarmilce, se mi v těchto pařácích, nechce žhavit trouba. :-P
Spící Jonášek je kouzelný. Škoda, že z toho naše Peginka nemá rozum, hned bych jí ukázala, jak to Jonáškovi sluší. :-D

5 Evina Evina | E-mail | Web | 8. srpna 2015 v 21:13 | Reagovat

Škoda,že to nebylo popsáno dřív :-) Musela jsem se k tomu pracně dopracovat pokus-omyl.Miluje to celá moje obrovská rodina. :-) Jen je to dost drahé,když se musí jablíčka nakoupit ;-)

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. srpna 2015 v 21:30 | Reagovat

Dáši jak jsem již psala králíka nejím, ale tento desert nemá chybu, osvěží a je lehoučký. Já si jej dělám bez smetany. :-)

7 Květa Květa | Web | 8. srpna 2015 v 21:55 | Reagovat

Jůůůůůůů, tak to hned zítra vyzkouším, jablek mám, že nevím co s nima a sladké můžeme oba. Díky za tip! :-D

8 ohnice ohnice | Web | 8. srpna 2015 v 23:39 | Reagovat

Dáši díky za recept hned vyskouším! :-D

9 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 9. srpna 2015 v 9:06 | Reagovat

Jablíčka s pudinkem, to bude dobrůtka, bezva osvěžující. Děkuji za recept :-)

10 Jana Jana | Web | 9. srpna 2015 v 9:48 | Reagovat

Jéé Dáši, podobnou buchtu jsem dělala před dvěma dny. Tobě se moc povedla. Je fakt, že v tom horku ani nechutná jíst, tak taková letní buchta je jako dar z nebes :-)

11 Hanka Hanka | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 9:54 | Reagovat

Moje sestra má spoustu letních jablek, takže se do dezertu můžu klidně pustit.
Jablečné jsou skvělé.
Podobným způsobem dělám nepečený jablečný dort a je to vážně mňamka.
V těchto vedrech se vůbec nedá péct v troubě, i takhle máme v podkroví přes 30°C.

Užij si pěknou neděli, Dáši, a neuvař se!!! ;-)  :-)

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 11:21 | Reagovat

Dáši, tento dezert jsem dělávala, když jsme měli malé děti a vlastní jablka, vychlazený je bezvadný. :-) Já našeho kocoura Macíka u maminky, otírala mokrýma rukama. :-)

13 Libby Libby | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 13:11 | Reagovat

Dáši, taky dělávám, máme to moc rádi :-) Je plno ranných jablek, tak teď je každý týden :-) Dělám ho do dortové formy a pak krájím na klínky a ozdobím šlehačkou :-) Nikdy však nestačím vyfotit na talířku v mžiku je snězený :-D Naše kočky taky neví, kam by se vrazily, ale večer to ožívají na rozdíl ode mně :D Krásnou neděli ;-)

14 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 16:23 | Reagovat

Znám a je to paráda v horku, budu muset zítra něco vykouzlit podobného z borůvek. Zrajou a padaj jak o závod....

15 Eva Eva | Web | 9. srpna 2015 v 16:30 | Reagovat

Nam to musí být dobrota :-)  :-)

16 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 19:44 | Reagovat

Dáši, tenhle moučník dělám dost často, už spoustu let a máme ho moc rády :-)  :-)

17 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. srpna 2015 v 22:29 | Reagovat

Dělám něco podobného a je to fakt bašta. A koukám, že máš stejný pekáč jako já. :-D

18 Radka Radka | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 22:46 | Reagovat

Tohle neznám a jablka mám ráda, puding taky, takže ráda vyzkouším! Díky za tip a přeji příjemný, i když stále horký, týden :-)

19 Helena Helena | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 23:03 | Reagovat

Není nad dobrou mlsku Dáši. :D  :-D Asi taky něco uńahńám. :-D U nás tedˇ vedou ostružiny. :-) Mějte se krásně. :-)  :-)

20 Ježurka Ježurka | Web | 10. srpna 2015 v 17:03 | Reagovat

Dášenko, díky, díky, díky, to bych taky mohla někdy udělat, až budu mít jablka. Určitě si to opisuji. A také zdravím Jonáška, chudáčka, je i těm zvířátkům děsné vedro, já vím. :-)

21 Iris Iris | E-mail | Web | 11. srpna 2015 v 6:39 | Reagovat

Tak nepečený já můžu :-) a tento vypadá hodně dobře ;-)
Dáši díky za typ :-)

22 helena-b helena-b | Web | 12. srpna 2015 v 12:24 | Reagovat

Dáši, tuto dobrotu dělám už léta, využívám hlavně letní jablíčka. Letos už také byla. Ozdobila jsem ji šlehačkou, ale myslím si, že zakysaná smetana je lepší. ;-)

23 Jana Jana | E-mail | Web | 12. srpna 2015 v 18:23 | Reagovat

Já to dělala v neděli,dostali jsme pár jablíček a protože byla malá,tak jsem je nakrájela i se slupkou a vůbec to nevadilo.A ještě to bylo zdravější :-) .Dělám to do dortové formy a asi před dvěma hodinami jsem dojedla zapomenutý kousek.

24 MarijaKes MarijaKes | Web | 13. srpna 2015 v 21:01 | Reagovat

Tak to jsem neznala, nebo spíš se mi něco tak jeví, že tento dezert dělávala dětem moje tchýně, když u ní byly s manželem na víkend. :-) Mohla bych ho zkusit. letní jablka nemám, ale stačí zajít na jednu zdejší ulici, kde jedni lidi dávají k brance na chodník velkou krabici a zdarma si tam každý může vzít jablka. Někdy bývají i nasáčkovaná. je to takový milý lidský pozdrav. :-)

25 Van Vendy Van Vendy | Web | 14. srpna 2015 v 22:45 | Reagovat

Tuto pochoutku mám moc ráda! Jednou jsme to dělali i s meruňkami, taky moc dobré!
Doufám, že se držíte, v těch vedrech. Někde dokonce i zapršelo, u nás zatím ani kapka. Ale tímhle dezertíkem bych si mohla letní horko trochu osvěžit. :-)

26 Jarmila Jarmila | E-mail | 16. srpna 2015 v 20:46 | Reagovat

VYPADÁ VELMI CHUTNĚ VYZKOUŠÍM. DÍKY JARMILA :-P

27 Ajka Ajka | E-mail | Web | 22. srpna 2015 v 4:31 | Reagovat

Takové dobroty můžu ;-)  :-)

28 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 12:09 | Reagovat

Zrovna doma šmejdím, co bych smsla a takovou dobrotu u tebe vidím. Sbíhají se mně sliny. :-D

29 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 7:50 | Reagovat

Takový moučníček na léto je bezva. Dělala jsem ho i s jiným ovocem. Navíc docela zasytí. :-)

30 Ježurka Ježurka | Web | 31. srpna 2015 v 16:18 | Reagovat

Dášenko, je vše OK? Už jsem tě tu nějak dlouho neviděla! Zdravím! :-)

31 Van Vendy Van Vendy | Web | 18. září 2015 v 18:57 | Reagovat

P.S.vzpomněla jsem si, že tento recept jsem viděla před lety ve Vlastě a byl tam pod názvem Mokrý pes. Ten název Mokrý pes je prý údajně přenesen z nějakého německého receptu... a přitom jde o jedno a totéž, piškoty, jablka, puding. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama