Králík na červeno

5. srpna 2015 v 14:57 | dauma |  Z kuchyně



Králík na červeno

1 králík nebo jen část ( já jsem dala jen předek, zadek se stehny jsem dělala podle jiného receptu )
1 velká cibule
2 lžičky rajského protlaku
1 lžička sladké papriky
vývar nebo 1 kostka hovězího bujónu
trochu majoránky, petrželky naťové
1/4 l kyselé smetany ( nebo zakysané - tu já používám nejraději )
1 lžíce hladké mouky
olej
sůl, pepř

Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno,
králíka naporcujeme,nasolíme, opepříme a
opečeme na rozpáleném oleji po oboustranách do zlatova.
Vyjmeme z pánve a dáme bokem .
Do šťávy po opékání přidáme cibuli, opečeme do zlatova,
vmícháme petrželku, majoránku, rajský protlak, lžičku papriky, poprášíme moukou a
podlijeme bujónem a necháme jednou přejít varem.
Přidáme kyselou nebo zakysanou smetanu.
Vložíme králíka a přiklopené dusíme asi 35 min. do měkka.







Jako příloha se hodí : bageta nebo jiné bílé pečivo, knedlík houskový i bramborový nebo bramborové noky
nebo normální noky


Takto upraveného králíka má ráda celá naše rodina, není cítit "králičinou".

Dobrou chuŤ.

dáša




 


Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 16:44 | Reagovat

Zrovna se mi to hodí. Šest našich dorostlých králochů už je rozporcovaných, dva nachystaní "do Brna dvojčatům". Toho posledního o víkendu udělám podle tvýho receptu. Jo, je čas dorostlých králíků. A když nebude otava, musí jít. Však mají skoro všichni přes tři kila a to už žerou jenom na sádlo. Škoda že je to k vám tak daleko - sedla bych na vlak a pár našich fešáků byste si mohli udělat třeba "na červeno" ;-)

2 Ježurka Ježurka | Web | 5. srpna 2015 v 16:52 | Reagovat

Dášenko, králíka bych si dala na jakýkoliv způsob, dokonce si pamatuji, že moje první tchyně ho dělávala i obalený, celé stehno, bylo to vysoké, ale dělala to pomalu - výborné! Už jsem králíka neměla ani nepamatuji, těm kupovaným moc nevěřím a vypadají docela podezřele. 8-O

3 dáša dáša | 5. srpna 2015 v 17:11 | Reagovat

[1]:Kitty, recept jsem měla dlouho nachystaný a když ses zmínila v Tvém článku o králíkách, řekla jsem si, že nastal čas ke zveřejnění :D

4 dáša dáša | 5. srpna 2015 v 17:14 | Reagovat

[2]:Libuško, já jsem králíka jedla poprvé v 35ti letech :-!  :-P

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 17:20 | Reagovat

[3]: Ráda tě hladím po hlavičce a chválím tě. Děláš mi pomyšlení :-)

6 Eva Eva | Web | 5. srpna 2015 v 18:05 | Reagovat

Vypadá to moc dobře dělám něco podobného Měj se moc hezky a užívej léta :-)

7 Jarka Jarka | Web | 5. srpna 2015 v 18:55 | Reagovat

Králíka bych jsme si s manželem dali taky, ale v krámě ho vidím jen výjimečně a když už ho mají, tak je drahý jako blázen, takže si necháme zajít chuť. 8-O Omáčka s knedlíčkem musela být velká bašta, mňam. :-P  :-)

8 Jana Jana | Web | 5. srpna 2015 v 19:24 | Reagovat

Teda Dáši, to je dobrůtka :-) dala bych si :-D králíka už jsme dlouho neměli :-(
Moc se mi líbí fotečky ze Svojanova ;-) udělali jste si parádní výlet :-)
Měj se krásně :-)

9 Amelie Amelie | Web | 5. srpna 2015 v 20:48 | Reagovat

Dala bych si...Králíka už jsem neměla hodně let.

10 Květa Květa | Web | 5. srpna 2015 v 21:59 | Reagovat

Dáši, dala bych si říct. Králíka mívám "domácího" od Andělky... :-)

11 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 22:26 | Reagovat

Škoda, že to k nám máte všichni daleko,  pět jsem jich teď zamrazovala, dalších pět roste a mladý na cestě. My máme králičí moc rádi, dělám ho od vařeného, pečeného, na omáčku, řízky, prostě jak máme chuť.

12 Hanka Hanka | E-mail | Web | 5. srpna 2015 v 22:44 | Reagovat

My si na omáčky moc nepotrpíme, Dáši, ale takto upravený králík vypadá velice dobře.
Recept se mi zamlouvá, jenže ten králík chybí. :-?
Kdysi jsme měli od přítelových rodičů každý týden tři, ale to už je dávná minulost.
Naštěstí mívají čas od času králíky v našem řeznictví. ;-)  :-)

Zdravím a přeji co nejhezčí dny. :-)

13 MarijaKes MarijaKes | Web | 6. srpna 2015 v 13:53 | Reagovat

Dáši, děláš mi chutě. Králík byl pro mne svátek u stařenky na hodech. Tenkrát býval smažený s novým bramborem a okurkovým salátem se smetanou. Ale když brácha choval králíky, obačas nějakého přivezl a toho jsem naložila a nejraději dělala na smetaně jako svíčkovou. jenže můj manžel králíka nemusel a brácha už králíky nechová, takže je králík nadále pro mne svátek. :-)

14 dáša dáša | 6. srpna 2015 v 14:53 | Reagovat

[13]:Pro mě také je králík svátek, jen když se naskytne prodej od soukromníka 8-O Přitom je to dietní a skvělé maso.
Já tedy preferuji králíka kupovat bez hlavy, s hlavou mi připomínají miminka stočená v bříšku O_O  :-(
Maruško, přeji Ti samé radostné dny :-)  :-)  :-D

15 dáša dáša | 6. srpna 2015 v 14:55 | Reagovat

[7]:Evi, měj se pěkně :-)

16 dáša dáša | 6. srpna 2015 v 14:58 | Reagovat

[7]:Jaru, my ho máme také poskrovnu, tak 3x do roka :-?  :-( Dali bychom si víckrát, jo, jo...Na vesnici se seženou snáz a je o hodně levnější :-)

17 dáša dáša | Web | 6. srpna 2015 v 15:06 | Reagovat

[8]:Jani, představovala bych si mít králíka aspoň jednou za měsíc nebo za dva :-? Výlet byl parádní a realita byla nad mé očekávání :-)
Měj se parádně, Jani :-)  :-D

18 dáša dáša | Web | 6. srpna 2015 v 15:08 | Reagovat

[9]:Ami, já jsem zase králíka neměla do svých 35 let :-? Měj se fajn :-)

19 dáša dáša | Web | 6. srpna 2015 v 15:10 | Reagovat

[10]:Květi, Ty se máš, že máš domácího dodavatele králíků :-)  :-D Andělka je Tvoje dcera nebo sestra ? To jsem zvědavá, že 8-O
Květi, měj se fanfárově :-D  :D

20 dáša dáša | Web | 6. srpna 2015 v 15:14 | Reagovat

[11]:Maru, Ty se máš :-) Já bych chtěla mít slepičky na vajíčka, ale bylo to přijato negativně :-? Králíčky bychom nemohli zabít, já bych je ty chlupáčky hned pojmenovala. Kdybych v tom žila jako dítě,bylo by zabíjení domácího chovu úplně normální.
Měj se hezky :-)

21 dáša dáša | 6. srpna 2015 v 15:20 | Reagovat

[12]:Hani, my omáčky a polévky ( kromě těch, co máme rádi ) nemusíme a vůbec ne v těch horkách. Ani pořádně nevařím, máme rádi různé saláty a zeleninu :-P
Dnes ale bude brokolicová pizza a před včerejšky to byly francouzské brambory se salátem. Včera šopský salát s bagetou :-P
Měj se parádně :-D

22 Hanka Hanka | E-mail | Web | 6. srpna 2015 v 16:38 | Reagovat

[21]: Hmmm, to bych si taky dala, Dáši.
My se přes léto živíme hlavně zeleninou a rybami.
Vařím co nejjednodušší jídla.
Měj se parádně i ty! :-)

23 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. srpna 2015 v 11:39 | Reagovat

[20]:Já je mám na oploceném pozemku, takže mi nic nerozhrabou, kurník je na konci zahrady, takže neubírá na kráse a domácí vajíčko je domácí  vajíčko. Králíky mám pojmenovaný, ale jen ty chovný, ty na masíčko nerozmazlujeme, nemazlíme se s nimi.

24 beallara beallara | Web | 8. srpna 2015 v 11:57 | Reagovat

Moje holčička mi předevčírem málem porodila kvůli zajícovi...byli večer venčit v polích a jejich Artík po obrovském boji, přinesl vítězoslavně zajíce / který předtím řval jako kočka, takže si mysleli, že Artík ulovil kočku, to by dcera nedala /, dceři se zvedl žaludek a hlavně emoce a dodneška na psa nepromluvila ???  ???  ???

25 Van Vendy Van Vendy | Web | 8. srpna 2015 v 17:41 | Reagovat

Králík je výtečný, ale kdo je má každý týden (domácí chov), tak věřím, že se mu může zajídat :-D
Přitom je opravdu lahodný a zdravý. My jsme mívali králíka na několik způsobů, stehna jsme smažili v trojobalu, žebra a podobné kousky jsme pak dělali s omáčkou, vařené. Zbytek do polívky.
Králík na červeno vypadá moc dobře, s knedlíkem nebo s těstovinami - výtečný oběd! :-)  :-)

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. srpna 2015 v 21:29 | Reagovat

Králíka nejím, jako dítě jsme jej měli často, tak asi je to tím. Jak manžel přinese, upravím jej jak si s dětmi přeje, ale nejím, ba ani neochutnám, mám v tom případě vždy asistenci mého muže. :-)

27 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 19:45 | Reagovat

Dáši, ty mi děláš chutě, já už králíka neměla ani nepamatuju ;-)  :-)

28 Helena Helena | E-mail | Web | 9. srpna 2015 v 23:06 | Reagovat

Králíka jsme neměli, ani nepamatuji. Kde je kupujete? Tady králíky nikdo nechove. ;-)  :-)Jídlo vypadá báječně. :-)

29 Iris Iris | E-mail | Web | 11. srpna 2015 v 6:39 | Reagovat

V mražáku mám králíka :-D takže? ;-)

30 Jana Jana | E-mail | Web | 12. srpna 2015 v 18:34 | Reagovat

Králíka mám ráda od dětství,nejradši s bílou omáčkou,ale tuhle červenou bych si taky s chutí dala.Jen zas sehnat nějakého králíka nebo aspoň mražená stehna.

31 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 17. srpna 2015 v 6:30 | Reagovat

U nás je králík na talíři zakázaný. Co by tomu řekla naše Bublinka... :-D

32 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 7:50 | Reagovat

Králíky nepapáme.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama