Srpen 2015

Byl horký letní den a......

31. srpna 2015 v 18:08 | dauma |  Moje zážitky




celý svět se smál,
......................
na louce číhala kočka a
na Malé Skále pes...




































Tolik veselých lidí pohromadě jsem už dávno nepotkala.
Báječný výlet plný radosti a pravého prázdninového volna.

Nádherný pocit.

dáša


P.S. mnohokrát vám děkuji za vaše nahlédnutí nebo zanechání komentáře na mém blogu v době prázdnin.
Byla jsem dost často bez NB nebo bez internetu ( nebo se mi vůbec neotevíraly maily, blogy a nakonec i novinky na Seznamu. Jsem zase mezi vámi, a moc ráda.

Lehký letní nepečený dezert

8. srpna 2015 v 18:08 | dauma |  Z kuchyně
Tento recept asi všichni znáte. Ale co kdyby....
Ráda ho dělám v taková horka nebo během teplého podzimu, kdy se sbírají jablka pod stromy.

Množství přísad si každý určuje sám podle počtu strávníků a jejich apetitu.

My jsme žrouti.
Pro nás dva, myslím tím manžela a mě,:

Asi 3/4 kg jablek ( použilajsem letní jablka, tedy nejsou moc kyselá, přidala jsem trochu citr.šťávy )
2 vanilkové pudingy
Velký sáček piškotů ( no asi 10 piškotů snědl Jonášek a já šest z pytlíku )
5 lžiček moučkového cukru
voda

Okroužlala jsem jablka, nakrájela na osminky a přilila tolik vody, co jsem si myslela,
( Když dělám pudink, tak dávám na pytlík 3/4 l mléka. )
že bude dostačující na 2 pudinky - hrnek vody jsem si dala bokem, v něm jsem ve studené vodě rozpustila pudingy.
Jablka jsem povařila, úplně změkly, tak jsem jim ještě pomohla a trochu jsem je ještě poňahňala.
Vlila do kastrólu rozmíchaný puding se 4lžičkami cukru a skořicí a vařila dle návodu na pudingu ( prostě míchat, až se začne vařit a naskakovat bublinky, odtáhnu kastrol.

V tomto hrncijsem vařila jablka a byl skoro plný jablek a vody.
Vedle této mísy byly zvlášť ještě dvě větší misky.


Po skoro vychladnutí vzít misky ( já tedy 2 velké a zbytek do mísy z jenského skla ).
Vykladu je piškoty, jablka, piškoty, jablka atd.
Nahoře by měly být jablka ( nebo jiné ovoce - výborné jsou borůvky, mňam, fantazii se meze nekladou).
Mísu a misky jsem postavila do dřezu a napustila studenou vodu, aby lépe vychladly,
abych je mohla dát do ledničky.
Před konzumací smíchám studenou zakysanou smetanu s lžičkou cukru a dám na jabka.

Zchlazuje zevnitř, je osvěžující.






Dobrou chuť vám přejeme zatím jen my dva najezení, spokojení a Jonášek už spinká.

dáša a jonášek

( ten je chudáček celý zmožený - ždímám na něho houbu a roztírám po celém těle )

Králík na červeno

5. srpna 2015 v 14:57 | dauma |  Z kuchyně



Králík na červeno

1 králík nebo jen část ( já jsem dala jen předek, zadek se stehny jsem dělala podle jiného receptu )
1 velká cibule
2 lžičky rajského protlaku
1 lžička sladké papriky
vývar nebo 1 kostka hovězího bujónu
trochu majoránky, petrželky naťové
1/4 l kyselé smetany ( nebo zakysané - tu já používám nejraději )
1 lžíce hladké mouky
olej
sůl, pepř

Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno,
králíka naporcujeme,nasolíme, opepříme a
opečeme na rozpáleném oleji po oboustranách do zlatova.
Vyjmeme z pánve a dáme bokem .
Do šťávy po opékání přidáme cibuli, opečeme do zlatova,
vmícháme petrželku, majoránku, rajský protlak, lžičku papriky, poprášíme moukou a
podlijeme bujónem a necháme jednou přejít varem.
Přidáme kyselou nebo zakysanou smetanu.
Vložíme králíka a přiklopené dusíme asi 35 min. do měkka.







Jako příloha se hodí : bageta nebo jiné bílé pečivo, knedlík houskový i bramborový nebo bramborové noky
nebo normální noky


Takto upraveného králíka má ráda celá naše rodina, není cítit "králičinou".

Dobrou chuŤ.

dáša





Hrad Svojanov

3. srpna 2015 v 20:49 | dauma |  Cestování




Minulou neděli jsme se vydali na výlet na hrad Svojanov.
Hrad se nachází 14 km od jihozápadně od Svitav.
Raně gotický hrad ( Furstenberg ) založil kolem roku 1265 Přemysl Otakar II.
Záviš z Falkenštejna ( úmrtí 1290 ), vdovec po králově choti Konhutě ( úmrtí 1285 ), zde vedl se svou druhou manželkou, uherskou královskou princeznou, nádherný dvůr.
Je jediným hradem u nás, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s19. stoletím.
Král Karel IV. zařadil hrad Svojanov v zákoníku Majestas Carolina mezi 11 nejvýznamnějších českých hradů.
Roku 1910 hrad zakoupilo město Polička.
Rozsáhlá rekonstrukce dokončená v roce 2013
představuje podobu hradu z poloviny 19. století, tedy z doby posledních stavebních úprav.















Nádherný vstup na pozemek u dodomu v obci Svojanov.
Jako v Toskánsku. Řekla jsem manželovi, že už se mi po Toskánsku stýská.
(Představte si, že jsem otevřela sobotní noviny teprve v pondělí a byla tam velká stránka o Toskánsku.
Nic není náhoda.)

Na návsi byl nádherně upravený velký květinový záhon a všechny květy byly obsypány čmeláčky.
Ještě jeden pěkný domeček.


Mějte se všichni fanfárově

dáša

P.S. Už je polovina prázdnin za námi, toto letí.
UFF, tento týden zase tropické léto, v noci 17-20°C.
U nás by se mohl vzduch krájet.