Waldorfský salát

24. února 2015 v 19:23 | dauma |  Z kuchyně



V letošní příšerné zimě nezimě ( už vlastně druhý rok po sobě )
se všechny bacily těší dobrého zdraví a hojně nás navštěvují.
Mnohé z nás bacily převálcovaly.
A proto budeme spolu proti ním bojovat, co říkáte ?
Překládám vám recept na salát, který máme moc rádi ( no, manželovi míň,
nemá rád ořechy a já jsem si nevzpomněla ).



WALDORFSKÝ SALÁT


4 stvoly řepíkového celeru jemně nakrájené
4 jablka se slupkou nakrájené na kostičky
200 g hroznů bílých a červených smíchat
120 g nasekaných vlašských ořechů
280 ml majonézy ( já jsem dala 2 lžíce delikátní jemné majonézy a zbytek jsem doplnila zakysanou smetanou
4 lžíce lehce našlehané sladké smetany
šťáva z jednoho citronu


Já jsem se s tím moc nepárala a vše jsem nakrájela na kostky.
Žlutou smetanu jsem jen do pěny trochu našlehala v hrnku ruční metlou.


Měla jsem jen zelené hrozny.


Protože už máme scvrklá jablka, tak jsou bez slupky a salát je bledý.
Ještě jsem přidala rozinky.
Toto už je zbytek, ten jsem snědla druhý den.


Obrázek z kuchařky - salát je barevnější o červené kostky jablka a červené hrozny.

Salát dát aspoň na půl hodiny do ledničky. Celer ztratí svoji aromatickou chuť a je naopak velmi šťavnatý.


Přeji vám

dobrou chuť

dáša




 


Komentáře

1 Eva Eva | Web | 24. února 2015 v 19:29 | Reagovat

Saláty mám moc ráda a tenhle vypadá moc dobře určitě ho vyzkouším Měj se hezky :-)

2 Limonáda • Blowme.blog.cz Limonáda • Blowme.blog.cz | Web | 24. února 2015 v 19:40 | Reagovat

To vypadá hrozně dobře!! :-)

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 24. února 2015 v 19:51 | Reagovat

Jak vidím něco k jídlu, hned pookřeju, Dáši.
Salát musel být podle ingrediencí vynikající. Vůbec nevadí, že není barevný. Mňam, děláš mi děsné chutě! :-P  ;-)
Užij si pohodový večer. :-)

4 Ajka Ajka | E-mail | Web | 24. února 2015 v 20:02 | Reagovat

Zajímavý recept ;-) Ale nějak si nedovedu představit ovoce s majonézou ;-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. února 2015 v 20:03 | Reagovat

Určitě by nám chutnal, věřím, že i mému muži, má saláty rád. Já teď dělám častěji fenyklový. :-)

6 Jarka Jarka | Web | 24. února 2015 v 20:17 | Reagovat

Barevný, nebo bledý, hlavní je, že byl dobrý a plný vitamínů. Tento salát neznám a dost dobře si nedokážu jablka a hrozny představit s majonézou dohromady. Škoda, že nelze z obrazovky ochutnat. :-P

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 24. února 2015 v 22:14 | Reagovat

Inspirovala jsi mě. V tomto týdnu jsem k večeři začala dělat různé zeleninové saláty. Mám čínské zelí, to by mohlo nahradit celerek. Jinak sice nic, ale pomůže mi jogurt, ještě krásná jablíčka (i červená) a nějaká bylinka. Salát stokrát jinak, jeden podle tebe ;-)

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 24. února 2015 v 22:16 | Reagovat

[4]: Ajko, jen to zkus a uvidíš: ovoce dodá kyselinku a barvu a majonéza se v dalším ztratí :-P

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. února 2015 v 22:34 | Reagovat

Určitě by nám chutnal, ale já se znám, asi bych ta hrozny zbaštila samotné. :-D

10 Luďka Luďka | Web | 24. února 2015 v 22:59 | Reagovat

Dáši salát vypadá zajimavě určitě vyzkouším! :-)

11 Květa Květa | Web | 24. února 2015 v 23:10 | Reagovat

No toto rozhodně vyzkouším, koupila jsem řapíkatý celer... :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2015 v 0:03 | Reagovat

Řapíkatého celeru máme poslední dobou velikánskou spotřebu.Saláty miluju,ale většinou dělám zvlášť zeleninové,nebo ovocné :-) I tak mně to láká vyzkoušet,protože v tomhle salátu je všechno,co mám ráda :-)

13 Beallara Beallara | Web | 25. února 2015 v 7:52 | Reagovat

Dášo, vynikající...mnoho lidí řapíkatý celer nezná nebo neguje, je to v našich kuchyních nedoceněná zelenina.Má vynikající očistný výsledek pro organismus, hlavně pro ledviny.Tleskám a určitě udělám :-)  :-)  :-)  :-)  :-)

14 VendyW VendyW | E-mail | Web | 25. února 2015 v 9:30 | Reagovat

Hmmm, tak pro řapíkatý celer bych musela až do města, zbytek by se dal pořídit tady ve vsi ..... myslím že nemusí být vůbec špatný ;-)

15 Helena Helena | Web | 25. února 2015 v 14:49 | Reagovat

Vypada mnamozne, ale radeji bez majonezy, dala bych creme fraiche, trochu naredene mlikem. :-)

16 dáša dáša | E-mail | Web | 25. února 2015 v 16:31 | Reagovat

[15]:Helenko, já vůbec nepoužívám majonézu, nevím, co mě to napadlo :-?
Ona tam nakonec nebyla cítit, jak jsem tam ty dvě lžíce hodila, tak jsem se lekla. V původním předpisu z holandské kuchařky je majonéza. Já dávám zakysanou a normální smetanu nebo lučinu velkou a mléko. :-)

17 signoraa signoraa | Web | 25. února 2015 v 17:29 | Reagovat

Salát vypadá zajímavě a velice chutně. Příležitostně ho vyzkouším. :-)
Já dělám ovocné saláty, základem je pomerančová št'áva (koupila jsem totiž pomeranče, které nejdou loupat, takže lisuju) a do št'ávy dám jablíčka, zrnka z granátového jablka, strouhanou mrkev, hrozny - prostě to, co je doma. :-D

18 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 26. února 2015 v 10:50 | Reagovat

Dáši, salát vypadá moooc dobře :-)  :-) Řapíkatý celer mám ráda, tak bych ho mohla někdy zkusit udělat ;-)  :-D  :-D

19 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 26. února 2015 v 12:55 | Reagovat

Jsem dost salátová a tento vypadá skvěle. :-)

20 Werri Werri | Web | 26. února 2015 v 15:59 | Reagovat

My jsme salátoví, tak bych mohla zkusit nějakou změnu :-). Díky za tip. :-)

21 Van Vendy Van Vendy | Web | 27. února 2015 v 12:15 | Reagovat

Salát vypadá moc dobře, nedávno jsem si ho všimla též v časopisu Apetit, když jsem listovala starými čísly.
Asi si koupím hrozny, i když salát zřejmě dělat nebudu, na hrozny mám docela chuť... :-D

22 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:04 | Reagovat

[21]:Já ho dělám už 25 let - kuchařku salátů a pomazánek mně dal kamarád, který v r. 1990 začal pracovat u Philipsu :-)

23 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:14 | Reagovat

[17]:[18]:[19]:[20]:
Škoda, že nejde posílat po vlnách ochutnávku ;-)
Salát je parádně šťavnatý a lahodný.
Já místo majonézy používám zakysanou smetanu nebo jogurt hollandia.
Tento týden mám nějaké výpadky, tu majolku jsem tam vhodila omylem, který jsem si uvědomila a hned jsem přidala do požadovaného množství zakysanou smetanu.
Mějte se holky, parádně :-)

24 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:21 | Reagovat

[1]:[2]:[9]:[4]:[10]:[11]:
Děvenky zlaté, velice ráda bych vám salát k ochutnání poslala.
Zkuste a posoudíte. Jak jsem psala výše, salát je šťavnatý a lahodný :-)
Mějte se taky parádně :-)

25 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:23 | Reagovat

[3]:Hani, nejen že je zdravý, ale i moc lahodný :-)

26 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:26 | Reagovat

[4]:Aji, majonéza tam vůbec není cítit,salát není mastný. Já dávám zakysanou smetanu. Je fakt vynikající, celer je šťavnatý a není cítit " celerově ". :-)

27 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:29 | Reagovat

[5]:Loty, já si už dlouho obhlížím fenykl, ale nemám odvahu.
Jak chutná fenykl ? jaký salát z něho děláš ?
Musím se k tobě podívat, jestli nemáš recept na blogu :-)

28 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:31 | Reagovat

[6]:Jaru, majonéza v něm není cítit a ani není salát tučný.

29 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:32 | Reagovat

[7]:Kitty, v salátech a v pomazánkách se fantazii meze nekladou.

30 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:35 | Reagovat

[12]:To je dobře, takže tebe nepřekvapí žádná ingredience :-)

31 dáša dáša | 27. února 2015 v 14:43 | Reagovat

[13]:Simi, jsem ráda, že ti můj recept padl do noty :-) Neznám okolo sebe  moc lidí, kteří ho vůbec znají.

32 Hanka Hanka | E-mail | Web | 27. února 2015 v 21:50 | Reagovat

[25]: Skončila jsem s hlídáním vnučky, tak začnu zkoušet chuťovky, Dáši. ;-)  :-)

33 Ježurka Ježurka | Web | 28. února 2015 v 17:40 | Reagovat

Dášenko, hlavní je, že sis pochutnala. Já celer ani ořechy nejím, tak toto není pro mne. Jo, tak kus masa, to bych si dala vždycky. :-D

34 jessamine-rose jessamine-rose | Web | 1. března 2015 v 19:23 | Reagovat

už som raz podobný jedla a nikdy som nevedela jeho názov. A práve pre tie jablká a orechy mi veľmi chutil. To, že sa do neho dávajú aj hrozná, som netušila. Znie veľmi dobre a ďakujem za pripomenutie, raz ho určite spravím. :) :) ten tvoj, vyzerá vynikajúco :)

35 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 6. března 2015 v 11:37 | Reagovat

Někdo nemá rád řapíkatý celer, mně naopak nevadí. :-)

36 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. března 2015 v 15:15 | Reagovat

Všeobecně jím jakýkoliv salát, mám je ráda. Řapíkatý celer mňam, dnes jsem si nechala koupit celer bulvový - těším se na hranolky z celeru pečené v troubě. Máčet je budu v bílém jogurtu. :-)

37 Intuice Intuice | E-mail | Web | 31. března 2015 v 21:54 | Reagovat

[27]: Jak chutná fenykl? Jako fenyklový čaj, znáš? My ho taky rádi pijeme. Nedá se chuť specifikovat, podobná zelenina není.
Na blogu mám recepty dva:
http://intuice.blog.cz/1503/lokse-a-fenyklovy-salat
http://intuice.blog.cz/1303/fenyklovy-salat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama