Jednoduchá povidla a sušení švestek

4. září 2014 v 16:39 | dauma |  Z kuchyně


Tento týden se věnuji jen a jen švestkám.

Nejotravnější je jejich vypeckování. Prsty mám scvrklé a jejich konce a za nehtama mám černé.

POVIDLA :

Povidla zásadně vařím B E Z M Í CH Á N Í.

7,5 kg švestek - omýt a vypeckovat

ocet - čtvrt litru, když jsou sladké a malinkato 10 cl, když jsou kyselé ( tak to dávám já, ale
v receptu je napsáno půl litru - měla jsem je asi před 5ti lety kyselá )

1,5 -2 kg cukru ( dle kyselosti švestek )

Vše smíchat a nechat stát v místnosti přes noc - raději déle

Potom dát do velkého hrnce a vařit 4 - 5 hodin - BEZ MÍCHÁNÍ ( kdybyste zamíchali, tak už musíte míchat pořád )
Rozmixovat ponornýmmixérem, nalít do sklenic. Víčka natřít rumem.




Po čtyřech hodinách.

Kastroly jsou čisté a nepřipálené.
Vařila jsem pokaždé z poloviční várky a tu jsem rozdělila mezi dva kastroly, nevešlo by se mi to množství do kastrolu.

RECEPT NA SUŠENÍ ŠVESTEK

Na sušení je ideální scvrklá přezrálá švestka.I na sušení švestky vypeckuji.
Protože žádné nemám, dělám z pevných švestek.
Teď nebudu mít 3 týdny čas na švestky.
Třeba na stromě vydrží!
Ale zároveň přijdou na řadu jablka a mošt z nich.


Srdečně vás všechny zdraví
zašvestkovaná Dáša

Mějte se pěkně sluníčkověÚžasný

P.S. Musím se přiznat, že mi už ty švestky lezou krkem, a proto jsem těch 3,75 kgy ( polovina dávky ) vařila v jednom hrnci!
 


Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 4. září 2014 v 16:43 | Reagovat

Dáši, povidla se ti povedla. :-)
Já je nedělám. Švestky ale suším, když jich mám dost. Suším v sušičce.

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 4. září 2014 v 16:43 | Reagovat

Já sučšila vloni ale udělala jsem je hodně suché. Jsou jak šutr :-D. Tak jsou na namočení a pak do knedlíků. letos zkusím ne povidla ale marmeládu.a včera jsem pekla litej kynutej koláč se švestkama....

3 Evina Evina | E-mail | Web | 4. září 2014 v 16:45 | Reagovat

Božínku,děvčata!Vy jste všechna tak pracovitá!!!Přeji úspěchy jak se švestkami,tak s jablíčky.Je to fuška,ale v zimě.... :-P

4 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 4. září 2014 v 16:56 | Reagovat

Dáši, ty jsi teda pracovitá šikulka :-D Že bych je zkusila, no uvidíme :-)

5 Květa Květa | Web | 4. září 2014 v 17:26 | Reagovat

Já mám povidla ještě od loňska. Zítra se musím pustit do hrušek. Budu dělat výtečnou marmeládu a zavařím - kompot z hrušek je u nás na prvém místě.
Už se děsím, to bude zase množství. Hrušky rychle zrají, tak si musím pospíšit...Pozdravuju ! :-)

6 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:42 | Reagovat

[1]:A Jarmilko, sušíš tak, jak je v návodu od sušičky doporučeno ?
Já jsem v ní zkoušela v úterý a mám je vysušené, a to jsem přehazovala plata.
V návodu bylo, že švestky se mají rozpůlit a rozpůlenou stranou dolů.
Někde se stala chyba - a to jsem je kontrolovala a druhý den byly suché!

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:47 | Reagovat

Pořád je co dělat, viď, Dáši?
Já povidla nevařím, ale přítelova máti dělávala taky povidla bez míchání.
U nás moc nejdou, spotřebuji za rok tak dva kelímky, a ty si koupím. Švestky (samozřejmě kupované, jiné nemám) dávám do mrazáku a v zimě z nich dělám knedlíky. :-)
Vůbec se nedivím, že už máš švestek plné zuby! ;-)
Posílám pozdrav! ♥

8 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:47 | Reagovat

[2]:Taky jsem je měla jako broky, když jsem dostala sušičku. A blbec, abych to urychlila, jsem ji zase použila ve středu a druhý den byly švestky suché a některé tvrdé.
Koláč mě čeká zítra upéct - jenže jsme jen dva a já toho sním třičtvrtiny!!! :-(  :-(  :-(  [:tired:]
Džem mám z nich už hotový! Nejstrašnější je, že všechno vylizuju a když jsem přeslazená, dám si chleba s očkama O_O  [:tired:]

9 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:51 | Reagovat

[3]:Evi, já to množství všeho dělám vlastně pro tři rodiny.Vyhovoval by mi moc aspoň jeden pomocník.
Holky zrovna prvního vzpomínaly, jak musely trhat rybízy a odstřihávat bubáky na angreštech. Takže po těchto pracech netouží :D

10 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:53 | Reagovat

[4]:Zdeni, když vše odpeckuješ, tak vaříš na plotně a zároveň sušíš v troubě bez práce a můžeš se věnovat blogu :D

11 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 18:59 | Reagovat

[5]: Květi, nejhorší je pohled na plné koše a bedýnky a vědět, že to musím zpracovat všechno já - tady doma v té malé kuchyňce! A co nenávidím - umývání sklenic a víček a jejich utírání, oj, to by nemělo být potřeba!
Měj se prima :-)
HRUŠKY PŘÍMO MILUJU :-P  :-)

12 dáša dáša | E-mail | Web | 4. září 2014 v 19:06 | Reagovat

[7]:Hani, taky je dávám do mrazáku a pak je objevím někdy v únoru :-D Manžel má rád bramborové taštičky a šlíšky ( šišky ) s povidli a mákem. Taštičky jsem mu , chudákovi, udělala za 35 let jen jednou! Ale koupila jsem si v Tchibo formičku na tvarování a vyřezávaní, tak se k tomu snad dokopu. Ale zatím o tom doma nemluvím, co kdyby ? ???  :D

13 Hanka Hanka | E-mail | Web | 4. září 2014 v 19:15 | Reagovat

[12]: Jen nerozmazlovat, Dáši! ;-)  :-D

14 Blanka Blanka | Web | 4. září 2014 v 19:35 | Reagovat

Dáši,sušené švestky miluju a mám je ráda i coby vánoční cukroví plněné mandlí.Povidla bohužel u nás nikomu nejedou

15 Jarka Jarka | Web | 4. září 2014 v 19:55 | Reagovat

Šmarjá, vypeckovat 7,5kg švestek, to musela být zabíračka. ??? Ovšem ta práce jistě stála za to, už jak koukám do těch hrnců, sbíhají se mi sliny. :-P Zahrádku nemáme a tedy ani vlastní švestky, takže nevařím povidla, ani je nesuším...

16 Helena Helena | E-mail | Web | 4. září 2014 v 19:59 | Reagovat

Dáši, já se ke švestkám ještě nedostala, ale Karel slíbil, že natrhá alespoň na koláč. Víc už nestihnu, ale máme ještě z lońska. :-) Povidla bez míchání jsou super. :-) Krásný večer. :-)

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. září 2014 v 20:23 | Reagovat

Povidla jsem dělala v troubě, bez míchání, a jsou taky výborná. Jen se pekla mnohem kratší dobu. :-)

18 Vendy Vendy | Web | 4. září 2014 v 21:53 | Reagovat

Dáši, jseš povidlová královna, královna všech povidel! Parádní hrncový nářez, a zajímavé, že se fakt nepřipálily.
Je vidět, že recepty nemusí vždy fungovat, proto je dobré zkusit i vlastní variace, jako třeba v tvém případě, z půl litru octu použít jen čtvrt litru.
Někde jsem četla i o povidlech pečených v troubě (a koukám, že i Intuice je tak dělá).
Já si povidla kupuji, za jedna nemám švestky, za dva moc nepeču a povidlových koláčů dělám minimum.
Švestky jsme jednou sušili, v troubě (to jsem byla ještě dítě školou povinné) a zapomněli jsme na ně a šli spát. Co se dělo dál, dovedeš si představit, o půl třetí ráno nás probudil příšerný smrad (nebo to bylo o půlnoci, už nevím), všechny místnosti komplet plné kouřové mlhy, okamžitě okna dokořán a větralo se a větralo, všechno oblečení ze skříní na dvůr na šňůry.
A víš, že to nepomohlo? byli jsme tím smradem z připálených švestek tak nasáklí, že já smrděla ještě ve škole (děcka se ošklíbaly a já rudá hanbou až na zadku), tři dny trvalo, než se to trochu odvětralo a prádlo se muselo stejně znovu vyprat. Takže, sušení švestek v troubě byl opravdu nezapomenutelný zážitek (tenkrát ještě sušičky nebyly a klasické sušení na parapetu by bylo zdlouhavé). :-?  :-?

19 Ajka Ajka | E-mail | Web | 5. září 2014 v 2:49 | Reagovat

No pááni Dáši, na ten nepřipálenej hrnec fakt zírám ;-) Já kdysi zkoušela ty bez míchání v troubě, no fakt nevim co bylo blbě, ale letělo to i s pekáčem, ten už se zachránit nedal :-D Po druhý jsem to radši nezkoušela a poctivě míchám :-D Naštěstí švestky nemáme, tak je to jen občas, když nějaké dostanem :-D

20 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 5. září 2014 v 10:27 | Reagovat

Kdysi jsem povidla dělala, přesný recept nevím, ale taky jsem nemusela míchat. Závidím (v dobrém) tolik švestek. U nás nic není, letos slivovica asi nebude. :-(

21 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 19:37 | Reagovat

[14]:Blani, u nás sušené švestky jím já a pak je vozím dceři. Je zajímavé, že v cukroví je manžel jí ???  :-)

22 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 19:39 | Reagovat

[15]:Ani mně nemluv, Jaruško ;-)
Škoda, že nebydlíš poblíž, my bychom Ti je přivezli ;-)

23 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 19:55 | Reagovat

[16]:Helenko, hoď švestky za hlavu. Já jsem ty ostatní stromy taky hodila. Nemůžeme stihnout všechno. ( ale trápí mě to mrhání darů přírody ). Nebudu už se tím zabývat, stejně je to na nic.
Už jsi příjemně naladěná ?
Už se láduju táčem ( litý koláč s drobenkou ). Uvařila jsem si mátový čaj, minule jsem měla žlučníkový záchvat po čerstvém táči s meruňkami, že jsem myslela, že umřu. Vrchom, spodom, zimnice, bolest celého břicha všech kloubů a svalů. taky horečku. Prostě záchvat přímo učebnicový.
Helenko, vše bude v pořádku.
Posílám Ti široký a upřímný úsměv a měj se moc prima :-)

24 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 19:57 | Reagovat

[17]:V troubě to tedy neumím. Ale tak mám využitou plotnu i troubu :-)

25 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. září 2014 v 20:03 | Reagovat

[24]: Možná bych mohla někdy na blog vhodit recept. Ale teď už je dlouho dělat nebudu, nemám švestky. ;-) Sušené švestky (kupuji) jako cukroví plněné mandlí a obalené v čokoládě zmizne u nás jako první. ;-)  :-)

26 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 20:06 | Reagovat

[18]: :-! Raději bych byla královnou se zlatou korunkou a k tomu truhlu 18ti karátového zlata a ještě lepší diamantů :-D
Při sušení jsem u počítače, tak snad bych to cítila. To tedy musela být pohroma! Ještěže se někdo z vás probudil O_O Vendy já jsem si myslela, že ty pořád ráda něco vaříš a pečeš? 8-O Měj se parádně :-)  :-D

27 dáša dáša | E-mail | Web | 5. září 2014 v 20:09 | Reagovat

[19]:Aji, škoda, že nebydlíš někde blíž, my bychom ti rádi natrhali :-)
Tvoje články čtu vždy. Dnes šila čepičky - už mně tvoje šití chybělo :-)
Pěkný večer a sladké sny :-)

28 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 20:14 | Reagovat

[20]:Jak je to možné, že nemáte švestky. Na Slovácku jsou stromy obsypané ve velkých trsech? Neboj, příští rok jich budete mít hodně. Letos odpočívají :-)
Je to od trnek rozumné, chrání nás od alkoholismu :-D
Helenko, pěkný večer :-)

29 dáša dáša | Web | 5. září 2014 v 20:21 | Reagovat

[25]:A nejsou z Asie ( např. Turecka )?
Já jsem si je koupila na jarmarku v domění, že jde o domácí zboží a dostala jsem strašnou alergii. Musela jsem na injekci :-( S tou mandlí a čokoládou je mám moc ráda :-P Nebo švagrová dělá na vánoce tenký chlebíček s povidly a vevnitř vlašský ořech :-P Po tom se může celá rodina utlouct, hlídáme si, kolik si jich kdo vzal. Je přísné dělení mezi všemi :D

30 dáša dáša | 5. září 2014 v 20:23 | Reagovat

[29]:omlouvám se :...v domnění,....

31 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. září 2014 v 20:31 | Reagovat

[29]: Nevím, odkud jsou, kupuji vždy těsně před vánocemi. Ten chlebíček neznám, mohla bys před vánoci hodit recept s obrázkem. :-P  :-)

32 Táňa Táňa | E-mail | 5. září 2014 v 23:36 | Reagovat

My už máme všechny švestky v bečce. Hezký den T.

33 Táňa Táňa | E-mail | 5. září 2014 v 23:45 | Reagovat

[19]:Můj zážitek ze sušení švestek v troubě byl takový, že do rána se švestky na plechu roztekly v jednolitou tuhou hmotu a jen ty pecky z ní trčely jako ostny.
Ještě štěstí, že plech byl byl z hliníku a hmota z něj šla odsekat a plech šmirglpapírem vyčistit. Stalo se mi to před třiceti lety a od té doby švestky sypu jen do bečky. Hezký den T.

34 Vendy Vendy | Web | 6. září 2014 v 17:53 | Reagovat

[26]: Nojo, kuchyň jsme měli přes chodbu, a než to došlo k nám do pokojů, bylo nasmradíno přes celej barák. A bylo to opravdu hodně houževnaté, mám dojem, že tři dny jsme odvětrávali z nejhoršího, ale ta spálenina byla cítit ještě několik měsíců, možná jsme to překryli až přemalováním (záclony, peřiny a všechno, co šlo vyprat, se samozřejmě pralo, jak to šlo...) No, mazec.
Že vařím a peču? Jak kdy, Dáši. Někdy nemám absolutně chuť a jindy udělám třeba dva plechy. Ale co mě nebaví, koláče z kynutého těsta. Možná proto, že mě to kynuté nějak blbě kyne. Blbě to kyne možná proto, že mám starší kvasnice. Nebo je tu moc zima. Nebo je to rukama. Nebo se na to zkysle podívám a ono se to urazí. Nebo... :-D  :-D
Takže, lepší jsou pro mě hrnkové buchty. Nebo piškoty. Ale piškoty mi nějak divně naskakují, v troubě, vždycky jsou jen malinko výš než původní těsto (a přitom by měly pěkně naskočit). Buď mi peče blbě trouba, nebo jsem fakt levá... :-D  :-D

35 Vendy Vendy | Web | 6. září 2014 v 17:54 | Reagovat

[26]: P.S. tu zlatou korunku a truhlu plnou zlata bych ti i přála... Mohla by sis najmout vypeckovávače a jen dohlížet :-D  :-D

36 maredifragole maredifragole | E-mail | Web | 6. září 2014 v 21:06 | Reagovat

Vypadají suprově :)

37 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. září 2014 v 21:49 | Reagovat

[34]:Vendy piškot dělám doma jen  takto:
Příklad 4 vejce (tak akorát na roládu)
4 bílky ušlehám na tuhý sníh. Postupně do něj při šlehání přisypávám pískový cukr- 4 lžíce s vrškem. Když je pěkně tuhý sníh, tak do něj přidám pomalu 4 žloutky jen tak rozmíchané vidličkou a nakonec vmíchám 4 vrchovaté lžíce hladké mouky s půlkou prášku do pečiva. Chceš-li mít piškot krásně vlhký rozpusť a zchlaď 1  lžíci másla a pak ji vlehka vmíchej do piškotu. Peče se normálně , je lehký málo sladký. Mám to od tchyně a byl krásně žlutý, protože  žloutky mícháním  nezbělaly.

38 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 7. září 2014 v 3:00 | Reagovat

Já loni taky sušila švestky, ale nějak jsem je přesušila a byly jak kámen. Ale nakonec jsem je použila do vánočky místo hrozinek. Tedy trochu nakrájené na menší kousky. Málem jsem zlomila nůž. Ale nikdo nepoznal, že to nejsou hrozinky. :-D

39 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 8. září 2014 v 15:02 | Reagovat

Mám podobný recept a je taky super. Loni jsem podle něj vařila poprve a povidla chutnala i v práci :-)
http://chudobka1970.blog.cz/1310/svestkova-povidla

40 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 20. září 2014 v 16:05 | Reagovat

Jsi šikovná Dášenko, povidla se vždycky hodí. :-)

41 Dauma Dauma | E-mail | Web | 21. září 2014 v 13:25 | Reagovat

[40]:Ilonko, já Tě obdivuji, jak jsi statečná a máš silnou vůli a vytrvalost a zodpovědnost v Tvých rozsáhlých sportovních aktivitách :-)

42 Jarmila* Jarmila* | Web | 26. září 2014 v 9:09 | Reagovat

[6]:  Dášo, sušíme půlky řezem nahoru. Napřed dáme zprudka, nadoraz a potom ztlumíme a průběžně kontrolujeme. Trvá to poměrně dlouho. Ale jsou vláčné, suché, ale ne přesušené. Ty ani nejsou tak dobré a špatně se jí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama