Uzené s hořčičnou kůrčíčkou

24. února 2014 v 13:32 | dauma |  Z kuchyně



Minulou neděli jsem upekla námi oblíbené jídlo.
V mražáku jsem měla ještě půl rolky libového uzeného masa.
Koupila jsem v prosinci 3 půlky rolky. Dvě jsme měli na oběd u švagrové na Nový rok.
V manželově rodině to byla na Nový rok tradice. A já k ní přistoupila.

V roce 1996 jsem objevila v časopise Katka speciál Nejlepší recepty několik receptů
na uzené maso.

Milujeme uzené maso pečené.

Pro 4 osoby :

1 konzerva ananasového kompotu nebo čerstvý ananas
5 cibulí
10 g čerstvého zázvoru ( ten jsem neměla a tedy nedala )
3 lžíce plnotučné hořčice ( já jsem použila kremžskou )
1 lžíce cukru ( jen když přidáte zázvor )
1 lžíce kari
kilo uzeného
máslo na vymaštění formy
ananasovou šťávu z kompotu nebo z čerstvého ananasu

Cibuli nakrájíme na kolečka, zázvor nasekáme, promícháme s hořčicí, cukrem a solí a půl lžičky kari.
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Maso vložíme do formy, potřeme pastou z hořčice a kolem masa rozložíme nakrájený ananas , cibuli, posypeme zbytkem kari a polijeme ananasovou šťávou a pečeme podle velikosti uzeného.
Uzené i s ananasem a cibulí musí být v malé formě, aby maso převzalo chuť ovocně pikantní.

Na osobu asi 8OO kalorií.

Jídlo je přímo labužnické.
Příloha bramborová kaše je nejlepší ( pro nás a i v původním receptu )
Přidala jsem i jablko. Fantazii se meze nekladou.
Moc jsme si zase pošmákli !



Přeji vám, abyste si pochutnaliS vyplazeným jazykem

Dáša
 


Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. února 2014 v 13:45 | Reagovat

To může být dobré, já dělám uzené většinou na páře, do té vody pod pařáček dám bobkový list, nové koření, česnek, kuličky pepře- dám to do papiňáku a tak 10-15 minut, podle druhu masa vařím. Nemám totiž ráda moc slané a uzené věšinou je dost. :-)

2 ajka ajka | E-mail | Web | 24. února 2014 v 13:47 | Reagovat

Ahoj Dáši, tak zrovna na tomhle bych si nepochutnala, nemám ráda kombinaci masa a ovoce :-D  Udělala bych to uzené jen s hořčicí a cibulí + kaše a ananas se zázvorem bych smíchala s mrkví a měla bych salátek ke svačině :-D

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 24. února 2014 v 14:06 | Reagovat

Mě se to teda moc líbí :-), ale uzené už k té mé zdravé stravě nedělám vůbec a kombinaci ovoce s masem se taky vyhýbám :-? Ale věřím, že vy jste si pošmákli :-D

4 VendyW VendyW | E-mail | Web | 24. února 2014 v 14:26 | Reagovat

Zní to zajímavě! Já se naopak kombinacím masa a ovoce nevyhýbám, mám ráda experimenty....je fakt že si dost často dělám vepřový nebo krůtí plátek na kari s jablky.....a je to mňamka ;-)

5 Šavrda Šavrda | 24. února 2014 v 16:20 | Reagovat

Ahoj Dáši!
No páni! Mňam!!! Hned bych se zakousla! S tvým svolením recept tisknu a předám ho mamce do naší kuchařky s oblíbenými recepty! :-)
Mňam mňam! To muselo být dobré! :-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 24. února 2014 v 17:09 | Reagovat

Mňááááám! To bych si dala. Kombinaci masa a ovoce mámmoc ráda. :-P  :-P  :-)

7 Helena Helena | E-mail | 24. února 2014 v 17:30 | Reagovat

To jsem ještě nejedla Dáši,může to být dobré. :-) Snad někdy vyzkouším.My tedˇ potřebujeme vyprázdnit mražák,ale uzené tam není. :D

8 Jarka Jarka | Web | 24. února 2014 v 20:33 | Reagovat

Mě manžel odmítá jíst maso v kombinaci s ovocem. Taky jsem si myslela, že je to nesmysl, ale když jsem ochutnala, zjistila jsem, že to jde a je to dokonce velká mňamka, jenže manžu k ochutnávce nepřesvědčím. 8-O  :-D

9 signoraa signoraa | Web | 25. února 2014 v 11:32 | Reagovat

Mám v lednici kus uzeného, vakuově baleného a přemýšlím, co s ním. Možná se nechám inspirovat. :-)

10 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 25. února 2014 v 14:34 | Reagovat

Kurňa, to vypadá dobře a všechno tam je hodně jedlé asi až bude zase uzené vyzkouším :-)

11 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. února 2014 v 14:36 | Reagovat

Vapadá to velmi chutně :-)

12 děda tik tak děda tik tak | Web | 25. února 2014 v 17:11 | Reagovat

Určitě to chutná tak dobře, jako to vypadá. O_O

13 Vendy Vendy | Web | 25. února 2014 v 22:29 | Reagovat

No Dáši. To jsem zas někam nakoukla. Teď budu mít chutě každý den, dokud si nekoupím uzený. A ananas. :-D

14 pavel pavel | Web | 25. února 2014 v 23:14 | Reagovat

A víš že já bych si nepochutnal? :-D
Navíc uzené je rakovinotvorné.

15 Dáša Dáša | Web | 26. února 2014 v 9:45 | Reagovat

[14]:Uzené jíme tak 2x v roce. Nemusím ho, jedině v této úpravě. Přece nevyhodím kilo masa. Já moc masa nemusím, byly doby, kdy jsme maso vůbec nejedli - na mateřské a pak ještě asi 5 let. Ono ani nikde neměli za socíku.
Měj se krásně :-)

16 Dáša Dáša | Web | 26. února 2014 v 9:49 | Reagovat

[13]: :-D  :-D  :-D
Vendy, přeji Ti všechno dobré a ještě lepší :-)  :-)  :-)

17 Blanka Blanka | Web | 26. února 2014 v 13:13 | Reagovat

Já mám kombinaci masa s ovocem docela ráda.Hlavně teda v kombinaci s kuřecím,nebo krůtím masem.Tohle mi přijde jako zajímavý recept a změna oproti zajetému.Další varianta na pravu uzeného.My ho moc často nemíváme.Jen se zelíčkem a bramborami,anebo jako minule v plněných knedlících :-)

18 Blanka Blanka | Web | 26. února 2014 v 13:14 | Reagovat

Jsem ve spamech :-(

19 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 6. března 2014 v 18:05 | Reagovat

Uzené maso je asi dobré, ale já ho nejím. Hlavně není zdravé.

20 Dáša Dáša | Web | 6. března 2014 v 20:13 | Reagovat

[19]:My ho míváme, Ilonko, jen 2x do roka a pečené :-) Vařené nesnáším :-(
Já moc maso nemusím, ještě tak do číny, kde je masa 10 dg pro dvě osoby a zbytek
zelenina :-)

21 Werri Werri | E-mail | Web | 8. března 2014 v 21:09 | Reagovat

Moc zajímavý recept :). Určitě si ho opíši. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama