Pár kroků od brány na farmu

5. února 2014 v 21:31 | dauma |  Farma Seppa Holzera

Před chvílí jsem si prohlédla fotky z Rakouska z farmy Seppa Holzera.
Snad se mi podaří trochu rychleji vás seznamovat s hospodařením na této farmě.
Doufám, že si vzpomenu na vše podstatné z podrobného výkladu našeho průvodce.
Při exkurzi na farmu doporučuji překladatele z němčiny nebo z angličtiny, kterému budou známy pojmy
z hospodaření na farmě.

Asi 50 m od brány na farmu nám ukázal jeho syn, jak má správně vypadat správný kompost.
Pro názornou ukázku měl vyhotovený malý kompostér.
Byly to vlastně tři dřevěné šuplíky ( bedničky ) nad sebou.
Do horní se odhazuje rostlinný odpad ze záhonů, truhlíků ( plevel ) i zbytky z domácnosti .
Přidávají trochu hlíny z lesa, protože obsahuje hodně živočichů, kteří rozkládají rostliny.
( Pokud máte kompost takový jako my, vlastně v ohradách , tak do hrubého odpadu přidám
lopatu hlíny ze záhonu, ve které jsou žížaly.)

Zpět na farmu:

V této horní bedničce je dno tvořeno hrubým sítem, jakmile je zpracovaný propadá do prostřední bedny a

vypadá tak, jak vidíte v bedně pod jeho nohou.

Hotový kompost z třetí bedny.

V kompostu ve vysokých dřevěných krásných bednách jsou pěstovány různé plodiny.

Dům Seppa Holzera z hlavní cesty.
Dům se zahradou a stodolou stojí v nadmořské výšce 1300 m.

Tada je zahrádka přímo u dveří domu a svažuje se dolů.
Každá rostlina zde má své místo :
těsně vedle dveří do zahrady rostou cibule, česnek, pórek, pažitka

Na nejvíc slunném místě jsou zasázeny rybízy a angrešty, maliny a růže, protože tyto rostliny nesnášejí vlhkost
( jsou napádány plísní ). Byly zasazené vlastně podél plotu.
Mezi jahodami jsou kameny, které urychlují zrání tím, že zůstávají dlouho nahřáté.

Na suchých, písčitých a kamenitých půdách roste tymián, který je nízký ale s intenzivní chutí a vůní.
Stejně je to se šalvějí a levandulí.
Rostlo zde na slunném místě i zelí, ještě zrály hrášek a fazole ( popínavé ), kapusta, ředkve a mrkev.
Vůbec všechna zelenina pro denní spotřebu. Kromě brambor.
Josef říkal, že rostliny onemocní proto, že nebyly zasazeny na vhodné místo s vhodnou půdou.
( To jsem poznala na vlastní kůži,když jsem stěhovala některé keře po zahradách po tři roky. )


Ze zadní části domu je vidět toto. Nádhera !

Vedle domu při cestě stojí stodola.
Obě nemovitosti jsou nádherně porostlé popínavkami.


Naproti domu přes cestu je toto dřevěné korýtko, do kterého ústí pramínek z lesa.
Na pozemku ( 45 ha ) je několik set pramenů a pramínků.
( Zapomněla jsem přesné číslo, ale velice mě to množství překvapilo.)


Na proti domu je v kopci velmi velký bylinový záhon.
Rostou zde páté přes deváté bylinky, saláty i léčivých rostlin.

Jedlé jeřabiny nad bylinkami.




Z vysoké červené lebedy je výborný salát - prý.
Škoda. že jsem to nevěděla dřív. Naše sousedka lebedu zasadila prý proti hrabošům.
Rostlina se rozmnožuje samovýsevem a je velice invazivní.
Několik let jsme měli zaplevelené zahrady všichni okolo.

Na farmě sejou semena z vlastních rostlin a rozhazují se na pozemek -
rostliny různého druhu se stejnými požadavky na půdu i slunce nebo stín.


Všechny vás srdečně zdravím a děkuji za vaše milé komentáře. MMMám z nich radost! Dáša




 


Komentáře

1 ohnice ohnice | Web | 5. února 2014 v 22:26 | Reagovat

Ahoj Dáši díky za zajimavý článek :Pá Luďka ;-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. února 2014 v 22:52 | Reagovat

Velmi hezké hospodaření. Připomnělo mi to ale, že jsme něco   - myslím naši předkové odkoukali od hospodaření Němců, kteří až do odsunu byli sousedy dědečka a babičky.  Zahrada před domem, to byla kombinace zeleninové zahrady s nižšími ovocnými stromy  ve dvou řadách. Kolem plotu keře rybízu od bílé, růžové, červené až po černou. V rohu třešeň-srdcovka a po celé přední délce pruh maliní, na konci pak oár ostružin. V zadní zahradě jen malá zeleninová a květinová zahrádka u výměnku-domku a pak už jen ovocný sad, kde podél plotu opět byly maliny a sem tam lesní jahody. Jak se tam dostaly nevím. Já jsem to jen všechno otrhávala.  Jo, bývávalo, dnes už není. Majitel je jiný.

3 ajka ajka | Web | 5. února 2014 v 23:37 | Reagovat

To je ukázkový kompost Dáši :-)
Zahrada se mi líbí... a ten výhled, to by se mi taky líbilo ;-)  :-)

4 Katka Katka | E-mail | Web | 6. února 2014 v 7:25 | Reagovat

JAk jsem se tam dostali? Podle množství lidí soudím na nějaký zájezd - agroturistika? Sepp Holzer má jistě svatou pravdua a navíc zná dobře svoje podmínky....ale žádné zázraky to nejsou. Tyhle pravdy znával každý hospodář. Jen dnes se se vším věděckým pokrokem dělají pěkné hovadiny. Pak se jen divíme. ;-)

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 6. února 2014 v 7:53 | Reagovat

Připomíná mi to anglické zahrady, taky všechno krásně promíchané, vypadá to krásně, plevel nemá moc šancí protože je to krásně všechno prorostlé a zarostlé těmi správnými rostlinkami.

6 Šavrda Šavrda | 6. února 2014 v 8:25 | Reagovat

Ahoj Dáši!
Jak koukám na fotky, tak si pořád říkám: "To je krása! To je krása!" :-)
Ani se ti nedivím, že na farmu ráda vzpomínáš, tam muselo být fantasticky! :-)

7 Květa Květa | Web | 6. února 2014 v 9:50 | Reagovat

Pěkná ukázka, líbí se mi tam, protože je to všechno přrozeně udržované, ale bez plevelu, až na tu lebedu, ale když je dobrá na salát, tak proč ne? Všechno je pěkně barevné, lahodící oku .... :-)

8 signoraa signoraa | Web | 6. února 2014 v 10:18 | Reagovat

Děkuji za báječnou exkurzi na farmu a i za spoustu informací. K mnoha věcem, týkajících se pěstování, jsem se musela dopracovat stylem pokus-omyl.
Pěkné fotky a ten výhled na zamlžené hory je nádherný. :-)

9 Jarka Jarka | Web | 6. února 2014 v 10:39 | Reagovat

Farma leží na krásném místě a ty jsi pořídila moc pěkné snímky, ani není vidět, že bylo deštivo. Jen ty ukázky rostlinek se mi zdají jako dokonalý prales, ve kterém bych byla, bez jejich znalosti, úplně ztracená. ???  :D

10 Vendy Vendy | Web | 6. února 2014 v 12:57 | Reagovat

Tak to je chlápek, který má pro rostliny cit, a taky zdravý rozum, možná představivost, možná pochytil něco od předků nebo z různých rad a nebojí se jich držet. Parádní fotky, je tam opravdu požehnaný kousek země.
Někde jsem v receptáři viděla tabulku, které rostliny se  k sobě hodí a které ne, pamatuji si, že na zahradě jsme měli mezi jahodami vyrostlý kopr, například. :-)

11 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 6. února 2014 v 13:37 | Reagovat

To je parádní, už se nemůžu dočkat až se budu zase hrabat v hlíně. :-)

12 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 15:55 | Reagovat

Krásný článek,který nutká člověka vyjít na zahradu.Je to radost,když člověk rozumí své práci,to je pak práce poloviční. :-)Rostliny rostou jak by halabala,ale vše má svů systém,a to se mi líbí.Děkuji. :-)  :-)

13 Dáša Dáša | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:00 | Reagovat

[12]: HELI, JEŠTĚ BUDE POKRAČOVÁNÍ ;-)

14 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:01 | Reagovat

[13]: Už se těším,však víš,že mám takové reportáže ráda.Děkuji.Pa. :-)  :-)

15 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:02 | Reagovat

[13]: Dáši,v té modré pláštěnce jsi ty? :-)

16 Dáša Dáša | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:13 | Reagovat

[15]: Ne,ne, Helenko, budu příště oškubaná jako kuře :-D

17 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:25 | Reagovat

[16]: No,já si vzpomínám,že jsi psala,že se ti rozpadla pláštěnka. :-)

18 Dáša Dáša | E-mail | Web | 6. února 2014 v 17:04 | Reagovat

[8]:Ali, kdo má cit k půdě i rostlinám, dělá všechno pokusem-omylem :-D
V horách nebyla mlha, ale to byly v té výšce mraky :-) Úchvatná příroda tam je :-) Však ještě ukážu :-)

19 Dáša Dáša | E-mail | Web | 6. února 2014 v 17:06 | Reagovat

[10]:Vendy, já mám na blogu článek, které rostliny se k sobě hodí anebo nehodí, tedy aspoň myslím :-?

20 Dáša Dáša | E-mail | Web | 6. února 2014 v 17:14 | Reagovat

[10]:Vendy, mám ten článek v Rubrice " Zahrada na faře "- asi třetí nebo čtvrtý.

21 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 7. února 2014 v 6:47 | Reagovat

To je Dáši, nádhera! Jsem ráda,že jsi nás zase vzala na návštěvu na farmu. Kompost tak dokonalý nemám :-) A ten výhled to je paráda, ale mě se hlavně líbí ten mix na záhoncích :-)

22 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 7. února 2014 v 7:37 | Reagovat

O vaší návštěvě na rakouské farmě si pamatuji.
Jednou jsem četla, jak se rychle  vyrobí malé množství kompostu. Vím jen, že se k tomu potřebuje velké množství žížal a za dva týdny je kompost hotový. Možná to nějde najdu a napíšu návod.

23 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. února 2014 v 20:03 | Reagovat

Děkuju za připomínku farmy Seppa Holzera. Pročtu zde komentáře a budu čekat na další poznatky. Přímo tam nepojedeme. Hospodář by měl radost, ale neumí "slyšet ani mluvit" a já na tom nejsem moc dobře.... ;-)

24 Blanka Blanka | Web | 8. února 2014 v 23:20 | Reagovat

Dáši,farma je v krásném koutě přírody,určitě ses tam dozvěděla spoustu nových poznatků,které využiješ snad i pro svoje zahrdaničení :-)

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | E-mail | Web | 11. února 2014 v 16:09 | Reagovat

Dáši sice sama zahradu nevlastním - pouze pár truhlíků na zahradě, ale velmi ráda a se zájmem jsem si tvou fotoreportáž přečetla a prohlédla. Smekám před takovými lidmi jako jsou zahrádkáři a farmáři :-)

26 Květuš Květuš | Web | 29. září 2014 v 9:58 | Reagovat

Zahrádku má jako takový malý prales, trochu bych měla strach, že se mi tam zaběhnou děti a něco je sežere :-)
Jinak ty dřevěný korýtka se v Rakousku v Alpách do dneška vyrábí, má je tam na zahradě každý. Taková místní kuriozitka...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama