Pravá řecká pita

17. ledna 2014 v 16:39 | dauma |  Z kuchyně


Tento týden probíhala mezi blogerkami debata o pitě.
V tu chvíli jsem na ni dostala velikou chuť a hned jsem zavolala mojí řecké kamarádce Elli,
jak ji dělá.
No, samozřejmě jako její maminka a ta zase od svojí maminky a........

Zrovna se ten rozhovor hodil i k tomu, že jsem jí popřála k narozenimám.

Recept :

  • trocha vlažné vody
  • malinkatý růžeček kvasnic
  • nepatrně na malou lžičku medu ( když nemáte, tak špetku cukru )

Kvásek necháme naběhnout.

  • 300 g hladká mouka
  • lžíce olivového oleje ( když není olivový, tak jaký máte )

Vypracovat těsto úplně do hladka - musí být tužší a úplně hladké !!!

Zabalit do folie a dát do ledničky - nejlépe přes noc.

Pravá pita je velmi složitá - rozválí se pět lístečků a mezi ně náplň, ale to chce grif.
Tak mi Elli poradila, vyválet dva pláty ve velikosti plechu ( ten plitký plech ).

Náplně : se špenátem čerstvým nebo mraženým, nesmí být tekutý ani s mlékem) s osmahnutou cibulkou nebo pórkem,
pepř a 250 g balkánu nebo fety ( nastrouhat ).

NESOLIT !! Balkán nebo feta jsou hodně slané !


Další náplně : pórek, + vejce nebo 2 bílky ( s bílky je křupavější ), sušená rajčata, oregáno

Fantazii se meze nekladou : maso jako gyros se zeleninou, zelenina s balkánem nebo s nivou apod.

Místo těsta na pitu si můžete udělat těsto na pizzu, někdo to dělá i z listkového těsta.
Na náplň položit druhý plát těsta.

Dobrou chuť Dáša
 


Komentáře

1 Šavrda Šavrda | 17. ledna 2014 v 17:00 | Reagovat

Ahoj Dáši! :-)
Mňam mňam! Ty mi tu ale děláš chutě!  Recept opisuji! :-). Děkuji moc! :-)
A už jsi jedla sušená rajčata? Já ještě ne, ale jsou prý výborná! :-)
Přeji krásný zbytek dne. :-)

2 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 17:01 | Reagovat

Dášo, to jsem teda taky dostala chuť, určitě ji někdy zkusím :-)

3 ajka ajka | Web | 17. ledna 2014 v 18:43 | Reagovat

Hmm, tak tohle jsem ještě nejedla :-)

4 Jarka Jarka | Web | 17. ledna 2014 v 19:45 | Reagovat

Pravou řeckou pitu, ba ani žádnou jinou, jsem ještě nejedla a když jsem si na konci článku přečetla, že lze použít listové těsto, mám chuť to prubnout. :-P

5 Dáša Dáša | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:00 | Reagovat

[1]:Šári, naložená sušená rajčata v olivovém oleji jsou vynikající - výborné mají u pultu v LIDLU :-P  :-P  :-P

6 Vendy Vendy | Web | 17. ledna 2014 v 21:56 | Reagovat

Dáši, tu náplň do těsta zabalíš a pak to dáš péct?
Nebo pečeš samostatně pita placky a pak k nim přidáváš náplně? (to mi trochu připomíná tortilly, ale ty jsou asi tenčí, jako palačinky, kdežto pita chléb je trochu silnější, pletu se?

7 Dáša Dáša | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 22:54 | Reagovat

[6]:Plát na plechu, pak náplň rozložím rovnoměrně a pak položím na náplň druhý plát a peču v horkovzdušné troubě na 180 - 200°stupňů.
Ona by ta pita měla mít 5 velmi tenkých plátků ( úplně průsvitných - já na to nemám nervy ) a mezi jednotlivými plátky náplň. I Elli se už ulejvá. To její maminka by nedopustila.
Dobrou noc, Vendy :-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 23:38 | Reagovat

Dáši, já bych to brala, jen si jsem jistá, že by muž remcal. Odmítá pečivo se slanou náplní, když upeču pizzu (musím z kynutého těsta a našim chutná) tak ji sní, ale prý : nic v tom nevidím... :-)

9 Radka Radka | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 12:26 | Reagovat

Dáši, moc děkuji za inspiraci! Dcera moc slané pečené nechce, ale já to mám ráda a tak určitě vyzkouším. Sušená rajčata jsem dostala a darovala, protže jsem nevěděla co s nimi. Teď už vím!
Přeji krásný víkend :-)

10 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 14:29 | Reagovat

To musí být dobrotka :-)

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 19:18 | Reagovat

Dáši přiznám se, že bych si ji spíš dala od někoho. Nakonec jsem znovu najela na recept, zastyděla jsem se a řekla si, že bych to nesvedla? Svedla, snad časem i udělám, ale dala bych si ji se špenátem. :-)

12 Katka Katka | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 20:19 | Reagovat

Dobře, že jsi uvedla ten recept. Já dnes pitu opakovala, ale jen suchou jako přílohu. Vše se povedlo ještě líp než minulý týden. A ty jsi dělala jakou?

13 Vendy Vendy | Web | 18. ledna 2014 v 23:20 | Reagovat

[7]: Aha, takhle... děkuji! A myslím, že receptík vyzkouším. 8-)

14 Dáša Dáša | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 23:26 | Reagovat

[12]:Pitu mám nejraději se špenátem a balkánem :-P

Taky mám ráda pizzový chleba - placka nekynutá - ten mám ráda suchý k salátům.
A pak samozřejmě pizzy všechny mimo mořských potvor.
Káti, včera jsem Ti psala mail, odpovědi jsem psala přímo do Tvého mailu zeleně.
Dobrou noc a pěknou neděli :-)  :-)  :-)

15 Ježurka Ježurka | Web | 19. ledna 2014 v 17:03 | Reagovat

Tak, teď už vím, jak asi vypadá a chutná pita, jen jsem zatím o ní slyšela. S tím špenátem to musí být dobrůtka, tak uvidím! :-D

16 Em Zet Em Zet | Web | 19. ledna 2014 v 20:56 | Reagovat

To zní hodně dobře, o pitě jsem nikdy neslyšela, ale ráda něco kuchtím a vypadá to docela jednoduše. :-D Snad můj budoucí pokus nevyjde zklamáním. :D

17 Dáša Dáša | E-mail | Web | 20. ledna 2014 v 14:08 | Reagovat

[15]: Libuško, celým tělem se mi rozline blaho :-P  :-P  :-P

18 Květa Květa | Web | 20. ledna 2014 v 17:57 | Reagovat

Dáši, jak jsem stará, tak se musím přiznat, že toto neznám. Pizzu dělám běžně, tak budu muset vyzkoušet tento návod.Díky za tip! :-)  :-)  :-P

19 Helena Helena | E-mail | 21. ledna 2014 v 11:58 | Reagovat

Ahoj Dáši,ani nevíš,jak jsem ráda tomu receptu.Minulý týden jsem pekla podle Katky,bylo to dobré,ale druhý den jak kámen.Karel říkal,že něco podobného jedl v Izraeli,ale bylo to ochucené,čímž mi ted´ nadělala chutě.
Fettu mám v lednici,špenát v mražáku,takže vyzkouším,děkuji za recept. :-)  :-)

20 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 14:58 | Reagovat

[19]:Ahoj Helenko, pita i pizzový chléb ( ale i bageta ) jsou druhý den bez chuti. Já je dávám na alobalu ( nechce se mi špinit plech ) rozpéct do trouby, aby byly křupavé ( stejně to dělám s rohlíkama nebo houskami ).

Dej raději čerstvý špenát nasekaný v troše vody, čerstvý špenát je velká lahoda :-P  :-P  :-P
Měj se, Heli, parádně a přeji dobrou chuť a dej, prosím vědět, jak vám chutnalo, ano ? :-)  :-)  :-)

21 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 15:04 | Reagovat

[18]:Květi, než jsme se skamarádily s Elli před 34 léty, tak jsem také nevěděla nic o pitě. Měla jsem štěstí, že je Řekyně :-)
Až to někdy budeš dělat, tak dej, prosím vědět, jak vám to chutnalo :-)
Měj se moc pěkně :-)

22 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 15:06 | Reagovat

[19]:Ještě jsem zapomněla, je také možné pitu zmrazit a pak zmrazenou dá rozpéct
( tak jako se to dělá s chlebem nebo jiným pečivem ). Pa. :-)

23 Dáša Dáša | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 15:09 | Reagovat

[16]:Ahojky, dej mi ,prosím, vědět, jak Ti chutnalo. Přijímám i reklamace a budu dumat nebo se radit s Elli.
Měj se moc pěkně :-)

24 Helena Helena | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 17:52 | Reagovat

[20]: Dáši,dám ti určitě vědět.Díky za rady,ahoj. :-)

25 Marie Marie | Web | 21. ledna 2014 v 18:19 | Reagovat

Dášo, mám pocit, že jsem doma pitu nikdy nedělala. Děkuji ti za inspiraci, určitě příležitostně vyzkouším. ;-)  :-)

26 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 22. ledna 2014 v 19:05 | Reagovat

Takovou pravou pitu jsem ještě nikdy nejedla. Musí bý vynikající se špenátem. :-)

27 Helena Helena | E-mail | Web | 23. ledna 2014 v 18:55 | Reagovat

Dáši vyzkoušeno a děkuji za recept,určitě sem tam udělám. :-) Těsto bylo prima,dala jsem neosmažený pórek,ale vůbec to nevadí.Bude dnes na večeři. :-) Ahoj. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama