Říjen 2013

Asi je to neodvratné

25. října 2013 v 13:58 | dauma |  Co mě zaujalo

Přišlo mi mailem :

POJĎTE SE PODÍVAT jak Edward Gibbon v roce 1775 popsal jaká bude DNEŠNÍ DOBA.. neskutečné. Čti Pozorně .. Edward Gibbon

08.05.1737 - 16.01.1794

Edward Gibbon (8. května 1737 v Putney u Londýna, Anglie - 16. ledna 1794, Londýn, Anglie) byl jeden z nejvýznamnějších britských historiků. Zabýval se hlavně dějinami Římské říše a jeho hlavní dílo "Úpadek a pád Římské říše" patří dodnes ke klasickým.

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací. 2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců. 3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče. 4. Literatura a umění se stávají bezduchým. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy. 6. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldneři. 7. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity. 7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará. 8. Úroveň vzdělání rapidně klesá. 9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše. 10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí. 11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá. 12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně. 13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají. 14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. Udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil. 15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány. 16. Šíří se cynismus. 17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce. 18. Do země přichází velké množství cizinců. 19. Politikové nadbíhají i luze, která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry). 20. Občané stále na všechno nadávají. Tolik Edward Gibbon v roce 1775 o pádu Říše Římské.



Je to smutné, ale přesně to odpovídá o životě lidí v kterékoli epoše.
Nedodržují se důležitá morální pravidla.
Člověk nemusí být nábožensky založen, ale měl by znát Desatero
přikázání - v něm je obsaženo vše.


Přeji vám dobrý tah při volbách. Určitě jděte volit, jen stěžování a
naříkání nepomůže. Ã propos - zase budou další volby a vše můžeme my voliči
změnit.

Přeji vám dále dobrý a ještě lepší slunečný víkend

Dáša

Na mě jak ušité

25. října 2013 v 13:31 | dauma |  Co mě zaujalo

Přišlo mailem "

Pro naši věkovou skupinu:
Na Tři krále jste si nechali napsat křídou nade dveře
K + M + B.
Pokud ne, tak to udělejte dodatečně!
Je to velmi praktická připomínkapřed odchodem z domu :

Klíče + Mobil +Brýle !!!

Bože, kolikrát jsem stála v zimě, v dešti, v úděsném vedru s Jonáškem před domem,
protože jsem si zabouchla vchodové dveře a doma nikdo.
A na potvoru jsem ještě i někdy zapomněla mobil, neměla jsem ani korunu a manžel byl na služební cestě a dcera ve škole, ale ne v našem městě. V tomto případě by mi mobil byl k ničemu.
Budu si to také přilepit zevnitř na vchodové dveře.
Ať vám všem paměť dobře slouží ( i já to nutně potřebuji )

Dáša

Děkuji vám za krásné a milé komentáře, jsem šťastná, když se ozvete nebo,
když si mohu přečíst vaše nové článkyÚžasný


Farma Seppa Holzera

17. října 2013 v 14:50 | dauma |  Farma Seppa Holzera

V neděli mi manžel převedl fotky z foťáku na pevný disk a já jsem před chvílí skončila
s jejich úpravou.
Při tom jsem se zase zasnila nad nádhernou přírodou, zahradnickým a stavebním uměním
Seppa Holzera a jeho pokračovatele - Josefa Holzera, syna.

Jeho syn nás také po farmě provázel a poskytl nám rozsáhlý výklad o hospodaření na farmě.
Také tímto děkuji našemu panu tlumočníkovi za přesný překlad náročného tématu.

Přespali jsme v Alpách v krásném rodinném penzionku a ráno jsme zjistili,
že pořád lije a lije.

Na devátou hodinu jsme měli už být na farmě, tak jsme všichni vyjeli. Farma byla od penzionku
vzdálená jen 20 minut. Kousek od Lungau ( asi 16 km byl Murray - rodinné sídlo Karla Schwarzenberga ).

Cestou jsme neustále stoupali a viděli jsme nádhernou přírodu :



Ovšem v hustém dešti.
(foceno z auta )

Zastavili jsme se a zaparkovali v mracích před bránou na farmu :




Od brány jsme viděli na dům Seppa Holzera a přivítal nás jeho syn Josef.
Byl mladý, vypadal lépe ve skutečnosti než na fotkách, prostě se mi líbil. Byl usměvavý a když si někdo z nás postěžoval, že máme špatné počasí, tak se smíchem odpověděl " neexistuje špatné počasí ".

Josef v klobouku a v bílé pláštěnce starší pán, který nám dělala tlumočníka ( byl velmi přátelský, veselý a vtipný.
A také velice čilý, stačil rychlému kroku Josefa.
Já a několik dalších jsme se za nimi jen ztěžka hrabali a funěli jsme ostošest.

Ihned z počátku nás seznámil s historií farmy.
Jeho otec Sepp převzal od rodičů tuto farmu v roce 1962 jako 19letý. Tenkrát vlastnili o hodně menší část pozemků.
Statek se nachází v salcburské oblasti Lungau. Jmenuje se Krameterhof.
Už v dětství měl hodně zkušeností s prací na pozemku i s půdou. Např. vytrhaný plevel nechal na záhonu a tím vlastně mulčoval a zabraňoval vyschnutí nebo zmrznutí půdy.
Táta mu pronajal kousek kamenitého a suchého pozemku za 2 šilinky. Začal sbírat semena v máminých truhlících.
Pomocí kamenů založil první terásku pro jahody, malé ovocné stromky, dýně apod. rostliny.
Zjistil, že jahody zasazené v těsné blízkosti kamenů jsou sladší a větší. Jahody vyměňoval ve škole za gumy a knihy Karla Maye. Založil první tůňku a choval v ní vlastní ryby. A dále rozšiřoval záhony o další rostliny , ovocné stromky, bylinky a zeleninu.
Také jako dítě se staral o zvířata a nabíral zkušenosti o jejich chovu.
Při převzetí farmy Sepp založil postupně terasy, jezera a jezírka ( o tom bude článek zvlášť ), choval ryby, založil zahrady, pěstoval houby, založil alternativní lesní školku, choval divoký skot a další věci.
Během těchto let rozšířil pozemek na 45 hektarů. Pozemek se nachází v nadmořské výšce 1 100 až 1 500 m.
V roce 1995 se na něho obrátila Univerzita ve Vídni, zda by studenti mohli udělat seminář u něho na farmě.
Tehdy se dozvěděl, že způsob jeho hospodaření s půdou, se nazývá permakultura.
Sepp Holzer realizuje své projekty v různých zemích světa- např. USA, Skotsko, Thajsko, Brazilie atd.

Základní principy permakultury :

- všechny prvky systému na sebe navzájem působí
- multifunkčnost : každý prvek plní více funkcí a každá funkce je zajištěna více prvky
- smysluplné a efektivní využívání energie, práce s obnovitelnými zdroji energie
- využívání přírodních zdrojů
- intenzivně využívané systémy na malém prostoru
- využití a vytváření přirozených procesů a koloběhů
- podporování a využívání okrajových efektů ( vytváření maloplošných struktur, které jsou vysoce produktivní
- rozmanivost místo jednotvárnosti

Seppův způsob hospodaření l v počátečních letech vzbudil nelibost správních orgánů i sousedů - statkářů.
Lze to nazvat správním terorem, nenechal se zastrašit a přivodil si pověst sedláka- rebela.Tehdy však kvůli
průtahům úřadů byl na tom psychicky velmi špatně.


Josef pokračuje v tátových stopách a buduje na farmě další a další projekty.
chová také raky.


A toto je pro začátek všechno.
budu v psaní článků na toto téma i dále zpracovávat v pořadí, v jakém nám farmu představil Josef .
Dozvěděli jsme se spoustu věcí navíc, než je v knihách Seppa.
Přesto, abych se nedopustila nepřesností, využila jsem i knihu Seppa Holznera Zahrada k nakousnutí.

Mějte se krásně a doufám, že jsem vás nezklamala tématem. Dáša







První dojmy z cesty do Alp

3. října 2013 v 14:08 | dauma |  Farma Seppa Holzera

Moje cesta na farmu v Alpách začala odjezdem z HK do Prahy, kde jsem se měla setkat
s řidičem a jednou spolucestující u McDonalda na Černém Mostě.
Jakmile jsem vyjela z HK začalo u Pardubic pršet a pak lilo celou cestu až k hotelu.
Vzhledem k tomu, že do uzávěrky přihlášek nás bylo 22, tak se nevyplatil autobus a z jednotlivých
míst v republice se přihlásili řidiči přihlášení do Alp, aby nás neřidiče posbírali různě po cestě.
Tato cesta nebyla s cestovní kanceláří.
Jedna mladá paní zjistila, že se koná poslední prohlídka na farmě a rozeslala po severní Moravě
tuto informaci a netušila, že se přihlásí lidé z celé republiky i ze Slovenska.
V den odjezdu, kdy už bylo vše zařízené, se přihlásili další zájemci, tak nás bylo nakonec 33 lidí.

K ubytování jsme přijeli kolem šesté večer a na sedmou byla podávaná večeře.
Vůbec si nevzpomínám, co jsem měla, pamatuji si jen domácí bábovku jako dezert.
Po večeři jsme srazili stoly a popíjeli víno a povídali si a moc jsme se přímo nařehtali.
Samozřejmě jsme se bavili i o tom, kdo jak hospodaří a pěstuje na zahradě nebo na polích a v lese.
Já jsem šla spát v půl jedné v noci.




poslední 2 fotky jsou zezadu budovy.
Ony ty domácí hotely vypadají malé, ale zezadu je vidět, jak jsou vlastně velké.

Hotel se nacházel v malém městečku ( kde nás všichni místní zdravili s širokým úsměvem),
asi 20 minut od farmy.
Jeli jsme výše, jednou jsme všichni přejeli ( bylo 9 aut, vypadalo to, jako by jela svatba ).
Hlavní brána farmy je ve výšce 1200 m. n.m.
(Vvzhledem k tomu, že mě ještě nikdo nenaučil, jak se převádí fotky do pevného disku přes počítač
(( tady je ten důvod, že raději fotím mobilem )), tak fotky z exkurze s povídáním snad zveřejním příští týden. )

Ráno, když jsme po snídani ( byl velký švédský stůl ) jsme zjistili, že pořád lije.

Vytáhla jsem zcela novou pláštěnku, nahodila batoh a.........!




Urvaly se oba rukávy a pak i kapsa, kde jsem měla malý bavlněný kapesníček.
A to, prosím, český výrobek z PVC - kupovala jsem to jako pevnou pláštěnku.
Příště si koupím pršiplášť ve značkové sportoví prodejně.

Takto v lijáku pro mě začala cesta po hektarech pozemků na farmě.

Myslím, že se Luďka ptala, co jsem si koupila, tady to je :


No, tak vám to neukážu, musím počkat do večera, až přijde dcera, aby mi z telefonu na telef. kartu
převedla fotky, protože to neumím.

Ale prozradím, že jsem si koupila želé z červených jeřabin ( je to vlastně červený jeřáb ) a
je ohromně dobrý. Dali nám ochutnat všechny marmelády i želé, toto želé si koupili všichni.
Samozřejmě si někteří koupili všechny výrobky, které na farmě nabízeli.
Kdybych jela s manželem, tak bych si také ty, které vlastně neznám, koupila.
Toto želé jsem si koupila proto, že mám doma marmelád a džemů hodně, a taky proto, že sousedka mi jednou nabídla z jeřabin džem, ale ten mi nechutnal ( a ani rodině ).

Moc jsem vám toho nenabídla, doufám, že toho bude příští týden víc.
Varuji vás, hospodaření na farmě Seppa Holznera a jeho nápady a realizace bude věnováno více článků.

Mějte se prima Dáša

P.S. Včera, t.j. třetí den od práce na zahradě na faře, mně začalo bolet v krku.
Přesně tak, jak jste některé předvídaly!