Sugo

31. srpna 2013 v 16:52 | dauma |  Z kuchyně

Myslím si, že jste mnohé sledovaly kuchařské umění Emanuela Ridiho.
Zaujala mě tenkrát asi hned v prvním díle rajčatová omáčku sugo.

Letos jsem si na ni vzpomněla
Koupila jsem si u jedné rodiny ve vesnici, kde máme faru, 8 kg rajčat po 20ti Kč.
Trhala jsem si je sama ve skleníku.
Protože rajčata letos pomalu zrají ( to je divný rok, vedra a rajčata nezrají ! ),
nechala jsem je tedy 3 dny rozložené dozrát.

A dnes jsem se do suga pustila.
Nenávidím ! mytí sklenic a víček, ovšem je to nutné.
Jsem už na štíru s menšími skleničkami na zašrubování a tak manžel přerovnal všechny
regály ve sklepě a ještě něco vyštrachal.


Recept :

1 kg cibule
18 stroužků česneku( protože mám velké stroužky, dala jsem méně podle chuti )
3 mrkve
1 řapíkatý celer ( já jsem neměla, dala jsem menší kousek kulatého celeru - je aromatický )
6 zarovnaných lžiček soli
2 pol. lžíce krupic. cukru
180ml olivového oleje
6 snítek tymiánu
2 snítky šalvěje
6 bobkových listů
bazalka
6 kg rajčat


Dělala jsem jen z 5ti kilo, tak jsem ingredience přepočítala podle množství rajčat.

Cibuli, mrkev, česnek a celer nakrájet na hrubo a pak rozmixovat - POZOR ne na kaši !


Vidíte, jen podrtit .

Zeleninu zpěnit s cukrem, solí i bylinkami.
POZOR : bazalku až nakonec vaření společně s rajčaty!

Rajčata nakrájet, povařit až budou měkká.


Smíchat se zeleninou a dusit do změknutí - nemusí se míchat ( během vaření jsem byla na blogu ).
Trvá to tak 30-40 min. - začala jsem na 200°C a pak teplotu snížila Na 40°C a nechala probublávat.

Potom jsem vše pasírovala ( možné i přes síto - dříve jsem pasírovala vše přes sítko vařečkou ).

Správná konzistence před pasírováním.


Hotová omáčka.

Zbyly jen 4 prázdné chuděrky nevyužité skleničky. Bylo to o fous.

Kuchyň malá, binec velký.

Sugo používat dle vlastního uvážení : s těstovinami, rizoto, zapečený lilek , s cuketou, příchuť a zabarvení polévky,
na pizzu.......

Zjistila jsem, že i ta zelenina bez rajčat s olejem je vynikající!

Přeji vám dobré chutnání. Dáša



 


Komentáře

1 Šavrda Šavrda | Web | 31. srpna 2013 v 16:59 | Reagovat

Ahoj Dáši! :-)
Tohoto italského kuchaře jsem také ráda sledovala při jeho kouzlení v kuchyni. :-)

Omáčka vypadá skvěle a jak čtu všechny přísady, tak i tak musí chutnat! :-)

Ohledně dozrávání rajčat, tak jsem už četla na mnoho blogách, že jim to nějak trvá! Zvláštní že jo? :-)

Dáši a jak píšeš, že je kuchyň malá, tak si představ, že moje teta (shodou okolností také Dáša) má skoro tu a samou kuchyň jako ty!!!! :-) A jak v ní panečku kraluje. :-)

Přeji krásný víkend. U nás od rána svítí slunko!! :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 17:43 | Reagovat

Kam se hrabou české konzervárny! :-D

3 ajka ajka | Web | 31. srpna 2013 v 18:09 | Reagovat

Dáši tys pilná hospodyňka, sugo vypadá skvěle!
Ajka

4 Vlasta Vlasta | Web | 31. srpna 2013 v 18:32 | Reagovat

Hm, zajímavý recept. Já už jsem dělala z rajčat palivec, salsu, čatní a tousty a ještě pořád jich mám mraky tak že bych vyzkoušela i sugo?

5 Katka Katka | Web | 31. srpna 2013 v 19:13 | Reagovat

To vypadá hodně dobře, bohužel už je u nás doma pomalu konec s rajčaty. Tak snad za rok. Já jsem si vždycky myslela, že jako sugo se označuje na pizze ta placka O_O

6 dauma dauma | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 19:52 | Reagovat

[5]: Pizzová placka je z mouky a ingrediencí. Placky musí být hodně teňoučké, sugo se maže na tu placku. Záleží na jednotlivých náplních - pizzy s masem, rybama, sýry, se zeleninou apod.
Do špenátové, houbové a s mořskými potvůrkami se sugo nehodí. :-)  :-)  :-)

7 Radka Radka | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 21:37 | Reagovat

Obdivuji Tvoje kuchařské tvoření! Nezavařuji nic, protože se nám to nevyplatí, jen ve sklepě skladuji hromady sklenic s víčky. Snad z nostalgie.
A zaujala mě rychlovarná konvice, měla jsem také takovou a vydrželo opravdu dlouho.
Tak ať vám sugo chutná :-)

8 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 22:40 | Reagovat

Dáši ty jsi pilná jako včelička, vypadá to hezky, ale s rajčaty je to špatné. Při těch vedrech nezrála, na to aby začala červenat potřebují menší teplo. Teď je o sice už dobré, ale přichází plíseň.

9 dauma dauma | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 22:58 | Reagovat

[7]: Tu konvici jsme kupovali v roce 1995 a pořád (klepu třikrát do dřeva )
naštěstí funguje.
Sama jsem byla zvědavá na chuť omáčky, ale je moc dobrá.
Děkuji.
Dobrou noc :-)

10 Radka Radka | E-mail | Web | 31. srpna 2013 v 23:01 | Reagovat

[9]: Já ji kupovala asi o rok později, ale nechala jsem ji v domě, odkud jsem dobrovolně utekla ;-)
Dobrou noc :-)

11 VendyW VendyW | E-mail | Web | 1. září 2013 v 9:00 | Reagovat

Vypadá zajímavě a voňavě. Zkusím vytvořit jen na ochutnání na špagety.... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama