Pečené papriky

7. srpna 2013 v 15:39 | dauma |  Z kuchyně

V letošních parných dnech nám nechutná teplé jídlo.
Nedoveme si představit, že bychom si dali třeba polévku nebo guláš,
Teplé jídlo máme pouze na faře večer, kdy grilujeme - cokoli.
Maso, zeleninu, žampiony, cibulové kroužky apod.

Včera jsem dělala pečené papriky.
Manžel měl tetu provdanou do bývalé Jugoslávie a ona vždy přivezla obrovské
placaté papriky. Takové jsem do té doby neviděla ( no ony nebyly u nás žádné papriky
k dostání v zeleninách ).
Jedná se o osvěžující jídlo , zvláště v horkých dnech.
nyní jsou tyto papriky už mnohoho let i v kuchařkách, vydávaných u nás.

Koupíte papriky ( ne ty s tlustou dužinou - např. jak se prodává trio - červená, zelená, žlutá).
Ale né zase úplně ty tenkostěnné. No prostě úplně normální papriky.

Kdo si je pěstuje, má výhodu.

Pro manžela počítám 3, ale pro zetě šest. Holky taky po třech.
Umyju je, usuším a dám na mřížku do trouby upéct tak, aby slupka byla nahnědlá a svrasklá až
potrhaná.
Dám je na stůl a když trochu vychladnou, tak je oloupu - nechávám " klobouček" se stopkou
I s jadřincem.
Do mísy dám trochu oleje ( olivový nejlépe, když nemám, dám jiný, Ale vždy nemodifikovaný )
papriky osolím a poskládám část, jak vám to vyjde do mísy na dno.
Česnek nakrájím na plátečky a část nasypu na papriky v míse a pokapu znovu olejem.
Pak vše opakuji, až nezbyde žádná paprika.
Nechám vychladnout v kuchyni nebo na chodbě a pak šup do ledničky.
Jí se studené s bílým pečivem.
Mňam.


Dobrou chuť a pozor : je to velmi návykové - pro mě jako každodenní čokoláda.

Mějte se všichni fanfárově, pa Dáša
 


Komentáře

1 best-actresses best-actresses | Web | 7. srpna 2013 v 15:42 | Reagovat

Miluji to jídlo a ještě s domácím knedlíkem :)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 15:59 | Reagovat

Kdysi jsem dělala v troubě pečené se sýrem, taky dobré. :-)

3 Ježurka Ježurka | Web | 7. srpna 2013 v 16:36 | Reagovat

Tak vida! O něčem takovém jsem ještě neslyšela, třeba to také vyzkouším, ale pro manžela by to asi moc nebylo. Ten jak nemá maso nebo aspoň uzeninu, jako by nejedl. :-D

4 Vendy W Vendy W | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 17:59 | Reagovat

Švagr z Černé hory je dělá taky ;-)

5 Šavrda Šavrda | 7. srpna 2013 v 19:21 | Reagovat

Ahoj Dáši! :-) No to je naprostá lahůdka!!!! Hned bych si je dala! :-) Úplně se tu oblizuji až za ušima!!!! :-) Recept každopádně opisuji a musíme si je doma také udělat! já zeleninu miluji!!!! :-)

A jsem moc ráda, že si grilujete i cibuli! To je dobrůtka že jo? :-) A mě i strašně moc chutná opékaná nad ohýnkem! :-)

Dáši, měj se mooooc hezky. :-)

6 Helena Helena | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 20:14 | Reagovat

Labužníci jste,tak je to. :-) Jednou jsem je dělala podle nějakého receptu,taky jsme je jedli po studenu ke grilovačce,ale jestli to bylo to samé?Vím,že jsem to zakapávala oliv.olejem a bylo to pak takové anti-pasti. :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 20:25 | Reagovat

Vypadá to bááááječně! :-P  :-)

8 Jarka Jarka | Web | 7. srpna 2013 v 20:32 | Reagovat

Jejda, tak to je pro mě překvápko. Čekala jsem papriky nadívané a oni to jsou sice pečené, ale jen s česnekem a baští se to za studena. Tento recept vůbec neznám a uznávám, že v současných pařácích, to musí být osvěžující mňamka. :-P  :-D

9 Zuzana Zuzana | 7. srpna 2013 v 21:54 | Reagovat

To vypadá zajímavě a chutně:-). Papriky máme své a tak to zkusím. Díky za nápad na lehkou letní večeři. Hezký zbytek léta. Zuzana

10 Janka Janka | Web | 7. srpna 2013 v 22:01 | Reagovat

Tak tento recept vůbec neznám. Je to pro mě úplná novinka. Ale určitě to musí být moc dobré. :-)

11 Luďka Luďka | Web | 7. srpna 2013 v 22:40 | Reagovat

Dáši moc Tě zdravím a chci ti napsat že když jsem byla malá tak mne hlídadávala jedna paní a ona byla Ukrajinka ,já si vzpomínám že tak dělávala taky ty papriky.Já jsem moc papriky nemusela ale teď je miluji v jakém koliv stavu.  Měj se pěkně tak fanfárově víš! :D

12 ajka ajka | Web | 7. srpna 2013 v 23:25 | Reagovat

Hmm, to vypadá zajímavě.... to bych mohla ;-)

13 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 8. srpna 2013 v 14:10 | Reagovat

Tak toto je určitě hodně dobré a osvěžující.
Pamatuji si jako holka,že maminka opékala prudce na pánvičce na trošce oleje a skládala je do sklenic a pak normálně jako okurky zalila nálevem a zavařila,to bávala taková mňamka! :-D K tomu chleba se sádlem ...hmmm ;-)  :-D  :-D

14 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 16:00 | Reagovat

Znám papriku dávno od rodičů muže. Nejraději ji máme jako lečo, pak sterilovanou  jako čalamádu - zelí, cibule, paprika, zelená rajčata- vše na nudličky a naložit do láku jako okurky. Opékané papriky a cibuli si dělali o prázdninách u babičky  naši nad ohýnkem.
Nejraději jsem ji ale měla vždycky ráno: Chléb s  máslem na něj čerstvě utržená rajčata a paprika na kousky nakrájené a mírně osolené, opepřené. Pak plněné papriky jak je známe s mletým masem a rýží, se smetanovou omáčkou. K nim chléb. ;-)

15 MirekČ MirekČ | Web | 8. srpna 2013 v 17:50 | Reagovat

Právě jsem si dovolil slít jen horké kafe a už mi z čela kape pot na klávesnici (doufám, že nezkratuje).
Papriky bych si určitě dal, o tom není pochyb, ale kdo bude mít tu trpělivost je loupat. ;-)

16 Radka Radka | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 22:06 | Reagovat

Takto po studenu to vidím poprvé. V těchto dnech to musí být příjemně osvěžující.
Přeji krásné dny :-)

17 Květa Květa | Web | 9. srpna 2013 v 21:33 | Reagovat

Dáši, dostala jsem na ně chuť, měla bych vyzkoušet, papriky mám ráda. Takže dík za recept, je to lehké jídlo, zkusím... :-D

18 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 9. srpna 2013 v 22:36 | Reagovat

Dáši já do nich dávám směs - tvaroh, uzený sýr, nebo nivu, česnek, sůl, pepř a tymián. Zákápnu na plechu olivovým olejem a upeču v troubě. Chutnají teplé i studené. Delikatesa :-)

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 9. srpna 2013 v 22:39 | Reagovat

Recept je u mě v rubrice - "Vaření a pečení, nemusí být trápení" pod názvem Svatební menu pro Michálka - na konci je recept na papriky. Já tam dávám nyní i ten tvaroh ... :-)

20 Vendy Vendy | Web | 10. srpna 2013 v 11:18 | Reagovat

Pečené papriky jsou vážně moc dobré! I když grilované jsem zatím nejedla.
Já zase, když mám chuť a nemám čas rozpíkat, dělám smažené. Nakrájím na proužky, lehce osmahnu z jedné strany, pak je otočím (hřbetem dol) a dám na ni ještě proužek eidamu. Ten se trochu rozpustí a současně se opeče ta spodní strana. Neloupu je, jím je tak, jak jsou, a jsou taky moc dobré. :-)

21 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 10. srpna 2013 v 19:17 | Reagovat

Papriky ráda na jakýkoliv způsob :-)

22 annapos annapos | Web | 10. srpna 2013 v 20:30 | Reagovat

Nejvíce mě potěšil, ten nemodifikovaný olej, na blogu se mluví o všem možném, jídlo je líbivé téma, já raději jím, nežli o tom mluvím a mluvím raději právě o těch nešvarech doby, jako jsou GMO, Hezkou neděli.....

23 pizlik1 pizlik1 | Web | 12. srpna 2013 v 19:40 | Reagovat

Dříve jsem dělala podobného a krájelo se to na kolečka. Pamatuji si, že to bylo strašně dobré. :-)

24 danielinama danielinama | Web | 13. srpna 2013 v 7:30 | Reagovat

Já jsem pečené papriky ještě nikdy nedělala, ale jak to čtu, tak bych je měla určitě zkusit, musí být moc dobré :-)

25 Dáša Dáša | E-mail | Web | 23. srpna 2013 v 12:54 | Reagovat

[15]: Po opečení v troubě na mřížce nebo na grilu ( v nouzi na pávi ) se papriky
loupají cobydup. :-)Slupka se totiž nafoukne a praskne a pak to jde velmi lehce :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama