Hraběnčiny řezy

21. března 2013 v 12:07 | Dauma |  Z kuchyně

Možná tyto řezy znáte pod jiným názvem.
Jsou chuťově vynikající, čím víc jablek, tím lepší.
( A potřebuju spotřebovat jablka z loňska, proto od února peču moučníky a štrůdly, také žemlovku
jsme měli, ale máme ji rádi jen my dva - já a manžel. )

Postup a ingredience :
Na těsto :
40 dkg hladké mouky
250 dkg másla ( já dávám Heru )
10 dkg cukr moučka
4 žloutky
1 prášek do pečiva

Na potření těsta :
Ořechy - dávám asi 20 dkg ( ale i méně, když ořechy kupuji )
4 bílky
12 dkg cukru moučka


Žloutky, máslo a cukr ušlehat, pak přidat mouku s práškem do pečiva a uděláme těsto.
Z 1/3 těsta udělaz kuličky ve velikosti ping pongového míčku ( v žádném případě větší,
protože by špatně zmrzly a také by se větší velikost rozlámala a špatně by se strouhala ).

Když se dívám na foto, vidím zmražené švestky.
Musím udělat knedlíky s mákem.

Nastrouhat jablka a rozdrtit ořechy
( lepší jsou vlašské, ale je to vcelku jedno, já jen že mám svoje ořechy ).
Ořechy hruběji nasekané nebo rozdrcené hezky křupají .

Plech jemně natřu rozehřátou Herou, když už mi nezbyde, tak olejem. Vytírám peroutkou.
Posypu hrubou moukou.
A vyklepu prsty těsto na plechu po celé ploše - když se lepí, namočím ruce do studené vody.

Ušlehám sníh z 12 dkg cukru a bílků.

Na těsto nasypu jablka, potřu sněhem a posypu ořechy.



A navrch nastrouhám zmrzlé kuličky ( musí být opravdu zmrzlé, trvá to u mě asi 2 hodiny )

To jsem předvedla, na jaké straně struhadla.
POZOR - strouhat zrovna na těsto.

Peču v teplovzdušné troubě na 180�%
 


Komentáře

1 Ivana Ivana | Web | 21. března 2013 v 13:16 | Reagovat

Tyhle řezy má rád syn, ale letos jsme na ně nějak pozapomněli :-)

2 Werri Werri | Web | 21. března 2013 v 14:36 | Reagovat

Ahoj Dášo, děkuji ti za návštěvu a komentík :). Hraběnčiny řezy znám, jsou výborné, užrala bych se po nich :D. Určitě doporučuji těm, kdo je neznají, aby je vyzkoušeli :-).

3 Dauma Dauma | E-mail | Web | 21. března 2013 v 15:03 | Reagovat

[2]: No jo, Werri, pod svícnem bývá tma. Já Tě poučuju a sama jsem je neměla nastavené O_O, Jak jsem se dívala, do NASTAVENÍ, tak jsem si všimla, že je tam taky nemám ???
Takže : NASTAVENÍ  - POLOŽKY MENU - z pravého sloupce přenést myší ODBĚR NOVINEK.
Nejlepší je, že já jsem se v nastaveních plácala asi rok a půl a dělám chytrou. Ale ráda v tom, co znám, nabídnu i jiným, protože jsem z toho byla nešťastná, připadala jsem si jako největší hňup na světě [:tired:].
Zrovna jsem si asi hodinu četla Tvůj blog a začala jsem od zadu. :-)
Moc Tě zdravím.

4 Dauma Dauma | E-mail | Web | 21. března 2013 v 15:04 | Reagovat

[3]:zapomněla jsem napsat z pravého do levého sloupce přenést :-|

5 danielinama danielinama | Web | 21. března 2013 v 15:25 | Reagovat

Mňam :-) Škoda, že se nedá přes net posílat ochutnávka :-D

6 Dauma Dauma | E-mail | Web | 21. března 2013 v 15:28 | Reagovat

[5]: Že jo :-D . To bych také přivítala! :-)

7 Werri Werri | Web | 21. března 2013 v 15:48 | Reagovat

[4]: Dáší moc děkuji, už jsem to nastavila :). A nic si z toho nedělej :D. :-)

8 Babeta Babeta | E-mail | Web | 21. března 2013 v 16:22 | Reagovat

Hraběnčiny řezy peču taky. Známe. :-)
Díky za přidané okénko ODBĚRŮ, hned jsem se přihlásila. :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 21. března 2013 v 16:46 | Reagovat

Jasný, taky je znám pod názvem Hraběnčiny řezy. Je to mňamka, jenže já na rozdíl od některých z vás jablka nemám a kupovat je teď - to by byly hodně drahé řezy! Až zas v létě! :-)

10 Blanka Blanka | Web | 21. března 2013 v 17:38 | Reagovat

Dáši,vypadá to prima a jedle a určitě bych ti jeden kousek ráda zobla :-D
Dáši,v týdnu doma moc napečíno nemíváme,takže jsem dostala chuŤ na nějakou dobrotu :-)

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 21. března 2013 v 17:52 | Reagovat

Hmmm , tak tyto řezy a žemlovka jsou moje. Jablka sice kupuji, ale cena za 2kg 17,- kč to jde. Mám doma tak udělám, druhý den jsou řezy nejlepší. Teda pokud zbudou. :-)

12 Babeta Babeta | E-mail | Web | 21. března 2013 v 17:52 | Reagovat

Jejda, ještě jsi v ní nepekla...to je škoda. Počkej, až Ti ukážu, co všechno za dobroty v ní dělám. :-)

13 Helena Helena | Web | 21. března 2013 v 18:47 | Reagovat

Hraběnčiny řezy dělám taky a jako všechno z jablek máme rádi.Hned bych si dala,když to takhle vidím. :-)

14 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 21. března 2013 v 22:37 | Reagovat

Dík za inspiraci. Včera jsme jablka dovezli ze sklepa na chatě a štrůdl jsme měli nedávno. Hraběnčiny řezy dělám a jsou opravdu lahodné. Také si nedám jen jeden kousek,prostě se jim nedá odolat. :-)

15 vinyl vinyl | Web | 22. března 2013 v 20:06 | Reagovat

Ahoj,
koukni na web..Najdeš tam slevy a akce v obchodech přehledně na jednom místě.
Navíc můžeš sbírat body, za které získáš poukázky na nákup.Za každý den, kdy se přihlásíte získáte 1 kupíka,Již při samotné registraci získáte 25 kupíků. Dalších 25 kupíků získáte za první nastavení hlídání jakéhokoliv produktu nebo kategorie atp.. Poukázky zasílají vždy ve čtvrtek a můžete je utratit za cokoliv.. super
Vyzkoušej to taky! Tady je odkaz:http://www.kupi.cz/?u=bu6pa

16 ohnice ohnice | Web | 22. března 2013 v 22:11 | Reagovat

Dáši Ty si ale pilná upečeš takovou mňamku já je kdysi taky pekávala je to už hodně dávno,dostali jsme v práci recept od kuchařky z fary .Sloužila a vařila p.faráři a tá měla recepty užasné ale hodně drahé, všude zbytečně moc vajíček,másla atd.dnes je to všechno nezdravé. Ale hraběnčiny řezy by si dala.Jen peč pokud máš jablíčka kdoví jak to letos bude s ovocem.Krásný víkend přeje Luďka ;-)

17 ohnice ohnice | Web | 22. března 2013 v 22:12 | Reagovat

Pomóc spadla jsem do spamu!!!  Luďka

18 Nicol Pink Nicol Pink | Web | 23. března 2013 v 16:50 | Reagovat

I naše rodina tyto řezy miluje. Hlavně babička je dělá. Jsou moc dobré! :)

19 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 23. března 2013 v 20:59 | Reagovat

Tyhle řezy znám velice dobře. Jsou vynikající.

20 Jarka Jarka | Web | 25. března 2013 v 13:04 | Reagovat

Jako většina komentujících i já Hraběnčiny řezy znám. Už jsem je delší dobu nedělala a musím říct, že jsi mě pořádně namlsala, určitě se jen rozplývaly na jazyku. Mňam! :-P  ;-)

21 Jarmila* Jarmila* | Web | 25. března 2013 v 13:17 | Reagovat

Dášo, nezbyl kousek? Že bych došla. :-D
Hned se k odběru novinek přihlásím. Schovávám si tvoje komentáře (za něž moc děkuji), abych nemusela moc hledat. Pak mám plnou schránku.
Přeji hezký nový týden. :-)

22 Zdeňka Zdeňka | E-mail | Web | 25. března 2013 v 13:57 | Reagovat

Děkuji za milý komentáč u mě. Ta růžička se ti jenom zdá, že je těžká.Mě to dříve taky tak připadlo.Zkus a uvidíš.Ahojky. :-)

23 Dauma Dauma | E-mail | Web | 25. března 2013 v 14:33 | Reagovat

[21]: Jarmilko, za odpoledne byla buchta pryč. Jen já sama jsem snšdla třetinu plechu :-( .

24 Ema Ema | E-mail | Web | 25. března 2013 v 16:21 | Reagovat

Dáši, také je dělám a jsou opravdu vynikající. :-P Tak jsi mě svými snímečky namlsala, že si jdu uvařit kafíčko.:-)

25 helena-b helena-b | Web | 27. března 2013 v 18:54 | Reagovat

Hraběnčiny řezy znám pouze pod názvem Hraběnčiny řezy, také je peču a patří mezi nejoblíbenější. :-)

26 Vendy Vendy | Web | 27. března 2013 v 22:34 | Reagovat

Achjéje. Hraběnčiny řezy jsou tolik, tolik dobré! A když vidím tvůj návod krok za krokem (a moc se mi líbí tvá poznámka o zužitkování švestiček ze zahrádky :-D), tak začínám být jak Pavlovův pes. Ale teď bych neměla jíst, už je vážně pozdě!
Tvůj blog je nebezpečný.
Ale to riziko klidně podstoupím... ;-)  :-D

27 Jitka Jitka | Web | 28. března 2013 v 8:30 | Reagovat

Už jsem o nich slyšela, ale ještě nezkoušela. Je nejvyšší čas to napravit. Díky za recept.. :-)

28 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. března 2013 v 22:27 | Reagovat

Přišla jsem popřát pohodové Velikonoce. :-)

29 Pižlík Pižlík | E-mail | Web | 31. března 2013 v 12:13 | Reagovat

Krásné a pohodové velikonoce. :-)  :-)  :-)

30 Lenka Lenka | Web | 31. března 2013 v 13:24 | Reagovat

Tyhle řezy znám.Jsou moc dobrý-mňam,mňam :-)

31 Vendy Vendy | Web | 31. března 2013 v 13:28 | Reagovat

Pěkné Velikonoce vinšuju! :-)

32 Margarita Margarita | Web | 4. dubna 2013 v 10:23 | Reagovat

Ty mám také moc ráda. ;-)

33 Otavínka Otavínka | Web | 4. dubna 2013 v 13:21 | Reagovat

Díky za recept na tyto dobré řezy. Dělává je naše nevěsta, ale recept nikdy neprozradila. Ráda bych je udělala manželovi, kterému moc chutnají.

34 ajka ajka | Web | 4. dubna 2013 v 17:11 | Reagovat

Taková dobrota .... musím se do nich pustit a šplhnout si tak u rodinky ;-)  :-D
Ajka

35 S.aba S.aba | E-mail | Web | 6. dubna 2013 v 21:12 | Reagovat

už jsem se dívala včera a hned jsem koupila máslo a jabka. už se těším. až to udělám. říká se že je to dobré. posýpku miluju takže to bude skvělé celé. :-)

36 S.aba S.aba | E-mail | Web | 13. dubna 2013 v 21:48 | Reagovat

Takže Dáši- udělala jsem tu dobrotu a byla výborná- děkuji za recept ...akorát s tím máslem bych to tak nepřeháněla :-D nestačí jedno...nebo dáváš hned 10 kousků ? :-D :D  :D http://s-a-b-i-k-a.blog.cz/1304/hrabenciny-rezy

37 Pavla Pavla | Web | 2. prosince 2016 v 13:24 | Reagovat

Tyto řezy taky peču je to mnamina hezký pátek :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama