Provensálské bylinky

4. července 2010 v 10:05 | dáša |  Z kuchyně

Mezi nejdůležitější provensálské bylinky patří :


Tymián - je králem provensálských bylinek, má sladkou a
přitom intezivní chuť a vůni.
Hodí se k zelenině, masu, rybám a do omáček

Rozmarýna - má intezivní pryskyřičné aroma
hodí se k jehněčímu,rybám a na pečené brambory,
dávám ji i při grilování na maso a pár větviček hodím
do žhavého popela

Saturejka - hodí se do jídel s fazolemi, na grilované maso
V Provenci se jí říká oslí pepř

Majoránka - tu asi používá každý, např. do bamboračky nebo
bramboráků,do karbenátků
má intezivní vůni jako tymián, ale je jemnější a
sladší

Oregano - u nás se více říká dobromysl, je to vlastně divoká
majoránka ( roste i u nás - často si ho trhám, je
vysoké na rozdíl od pěstovanému na zahradě )
vůně se rozvine až sušením ( už mám první várku
nasušenou )
dávám ho do rajské omáčky, na rybu, drůbež, králíka
a na zeleninu

Šalvěj - má silnou vůni, moc ji nepoužívám, jen když mě bolí
v krku tak přidám líst do čaje
Hodí se k vepřovému, skopovému k drůbeži - malé
množství
suším ji a ukládám celé listy

Bazalka - také ta se hodně používá i u nás
V Provenci se používá na pesto a do mnoha jídel

Fenykl - je to bylinka i zelenina,používá se v kombinaci s
olivami a rybami

Estragon - hodí se na ryby a do salátů

Bobkový list - je to vlastně vavřín = strom, používá se do marinád
a omáček, u nás nejvíce při zavařování okurek, cibulek..


Směs provensálských bylin obvykle tvoří 3 - 4 bylinky, vážou se do
kytiček a pověsí za ucho hrnce a ponoří do vařího pokrmu, pak se vyhodí.
používají se i sušené, jsou zabalené v gáze.
Směs vždy obsahuje tymián a rozmarýnu, hodně se přidává majoránka a
saturejka, někdy šalvěj a bobkový list.

Přeju vám krásné sváteční dny
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama